Frau

Compte amb la gasolina il·legal o adulterada. Assegura’t que no caus a la trampa

Unes anàlisis permeten determinar d’on procedeix el combustible o si s’ha barrejat amb quitrà, aigua o oli

  • Aquestes són les gasolineres més barates de Barcelona

  • Les millors targetes amb descomptes i promocions en gasolina

Compte amb la gasolina il·legal o adulterada. Assegura’t que no caus a la trampa
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El preu de la gasolina i el gasoil sembla haver-se contingut en les últimes setmanes, després del brutal increment dels combustibles generat per la guerra d’Ucraïna. Malgrat aquest alentiment en l’increment del preu dels combustibles els espanyols aprofitem moments en què es preveuen més desplaçaments amb automòbil (sortida o retorn de vacances, tornada al col·le) per acudir a gasolineres més barates però que no deixen ben clar l’origen del seu combustible. ¿Però sabem què li estem posant al cotxe? ¿És gasolina adulterada o il·legal?

Els sortidors ‘low cost’, igual com les gasolineres tradicionals, són legals i estan regulats per la llei d’hidrocarburs del 2013, però alguns continuen generant dubtes a molts consumidors.

La gasolina adulterada és un problema que té en guàrdia usuaris, administracions i distribuïdors. Sense saber-ho, el consumidor pot estar posant en el seu cotxe o en la seva moto combustible barrejat amb quitrà, aigua, oli o altres productes més sofisticats. Aquests combustibles poden obtenir-se després de la punxada d’un oleoducte, transportar-se en llanxes o camions il·legals i no pagar impostos per a la seva comercialització.

Laboratoris portàtils

Una companyia experta en seguretat, SICPA, ofereix diverses eines que permeten saber si el carburant a la venda té una traçabilitat correcta. SICPA ha fabricat també un laboratori portàtil en el qual es realitza l’estudi de la mostra de gasoil sobre el terreny. «Comptem amb unes molècules que es denominen ‘marcadors’ que es col·loquen en proporcions de parts per milió als oleoductes o als camions cisterna o en els jumbo-tanks per detectar el tipus de combustible que es transporta i la qualitat d’aquest», declara Fabián Torres, director de Desenvolupament de Negoci de SICPA Espanya. Els resultats d’aquestes anàlisis es poden obtenir en tot just dos minuts.

Notícies relacionades

El comerç de combustible també pot incórrer en estafes i fraus. Un d’ells és el ‘bunkering’ (farcit il·legal de dipòsits a alta mar amb llanxes), habitual a la costa.

Un altre frau estès és l’ús de gasoil agrícola (que és més barat perquè està subvencionat pel Govern per abaratir els costos de producció d’agricultors i ramaders) pel gasoil convencional.

Temes:

Benzina Estafes