3.200 milions de pressupost

El Govern activa el seu pla per rellançar la indústria i crear 70.000 llocs de treball en tres anys

Torrent oficialitza amb patronal i sindicats el seu acord, que mobilitzarà 3.000 milions fins al 2025

El Govern activa el seu pla per rellançar la indústria i crear 70.000 llocs de treball en tres anys

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Objectiu reindustrialitzar Catalunya. Aquesta és la màxima amb què el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha tancat amb patronal i sindicats la seva estratègia per revertir la progressiva decadència en la qual s’havia instal·lat el sector secundari català en els últims anys. Un pla de xoc per sacsejar el teixit productiu i frenar les deslocalitzacions de les últimes dècades en el qual la Generalitat de Catalunya invertirà 3.270 milions d’euros. Una inversió plurianual amb què espera crear uns 70.000 llocs de treball en els pròxims tres anys i situar el pes del sector industrial en el 22% del PIB el 2025 i en el 25% el 2030. Actualment no arriba al 20% i fa una dècada que està estancat.

Més de nou mesos li ha costat a Torrent crear amb els agents socials les 152 actuacions en les quals es concentrarà aquesta injecció pressupostària rècord i que gairebé dobla la de l’últim Pacte Nacional per a la Indústria (PNI), vigent fins al 2020 i que ja es va marcar –sense èxit– arribar al 25% del pes industrial en el PIB. L’acord ha sigut presentat aquest divendres al centre d’innovació DFactory de la Zona Franca de Barcelona en presència del president Pere Aragonès, si bé està tancat des de juliol, com va avançar EL PERIÓDICO.

És el principal projecte del conseller per a la present legislatura i gran part del seu èxit al capdavant d’Empresa i Treball dependrà de l’acompliment del programa. El recorregut del PNI està vinculat també a la convivència en el si de la coalició del Govern, ja que les inversions es desplegaran cada any i dependran de l’aprovació (o no) d’uns nous Pressupostos. Sense ells, el pacte naufragarà. 

Suport transversal en el Parlament

Notícies relacionades

Torrent es compromet a comparèixer anualment al Parlament per donar compte del grau d’execució del pressupost que anualment mobilitzarà el PNI. Aquests 3.270 milions d’euros es reparteixen en 942 milions per a aquest 2022, 793 milions per al 2023, 758 milions per a 2024 i 708 milions per al 2025. L’acord industrial compta amb el suport de tots els partits polítics amb representació a la cambra catalana a excepció de Vox –amb el qual la conselleria no ha establert contacte–.

Fons per atraure inversions estrangeres, ajudes per transitar cap a energies verdes, menys càrregues burocràtiques, més i millor sòl industrial disponible i més connectivitat entre polígons. També incrementar l’ocupació en el sector, històricament associada a bones condicions laborals. Actualment hi ha 442.000 catalans que treballen en la indústria i el pacte aspira a arribar als 510.000 per al final de la legislatura. Aquestes són només algunes dels objectius que s’ha marcat el PNI i que concentraran aquests 3.270 milions d’euros a invertir en els pròxims tres anys. Un pressupost al qual es poden sumar 470 milions més per finançar préstecs a empreses.