Energia

Sánchez anuncia que la gran indústria estarà coberta pel límit al gas

El Govern permetrà a les plantes de cogeneració acollir-se al mecanisme de compensació conegut com a ‘excepció ibèrica’

Sánchez anuncia que la gran indústria estarà coberta pel límit al gas
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La gran indústria consumidora d’energia que utilitza la cogeneració –centrals annexes que generen calor i electricitat a partir de gas i venen els seus excedents al mercat– com la ceràmica, la paperera o la tèxtil podran acollir-se «de manera temporal» al mecanisme de compensació del límit al gas, denominat ‘excepció ibèrica’, sempre que renunciïn a la seva retribució regulada actual, segons ha avançat el president del Govern, Pedro Sánchez, durant el debat sobre el reial decret llei de mesures d’estalvi aquesta tarda al Senat. Aquesta és una reclamació d’aquesta indústria que en els últims mesos ha hagut de parar la seva producció, que en l’actualitat és un 60% inferior a l’habitual.

«Si per a alguna cosa ha servit la compareixença és perquè torni a rectificar i inclogui la cogeneració en el límit al gas», ha replicat el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo. Fonts del Partit Popular defensen aquesta mesura com una de les propostes del Partit Popular. «El seu gran anunci d’aquest dimarts el vam demanar aquest cap de setmana i el va reiterar ahir mateix el president del PP, Alberto Núñez Feijóo. Encantats d’ajudar el Govern. Els demanem que continuïn copiant els plans econòmics del PP deflactant l’IRPF a les rendes mitjanes i baixes per afrontar els efectes de la inflació», asseguren aquestes fonts, informa Pilar Santos. Fonts de la Moncloa asseguren que «no és cert» que aquesta sigui una proposta del PP, sinó una reivindicació del sector.

Les plantes de cogeneració cobren una retribució regulada que atorga una rendibilitat del 7,4%, que va ascendir a 665 milions el 2021. En aquest sentit, el Govern està tramitant una ordre ministerial, que acaba de tancar el període d’audiència pública per rebre al·legacions, per incrementar la seva retribució regulada en més de 1.000 milions, segons fonts del ministeri per a la Transició Ecològica. A causa de l’existència d’aquest aquest règim regulat, la cogeneració no percep l’ajust que cobren les centrals de gas amb l’aplicació del mecanisme ibèric, sinó que només reben el preu de cassació del mercat majorista, molt més baix.

Notícies relacionades

Per això, el Govern ha decidit modificar la regulació del règim retributiu de la cogeneració per permetre que les instal·lacions que així ho desitgin hi renunciïn temporalment, de manera que puguin percebre l’ajust del mecanisme ibèric, com passa amb les centrals convencionals de gas. Aquesta mesura no modifica la regulació del mecanisme ibèric pactat amb la Comissió Europea i pot augmentar l’estalvi de gas del país.

Fonts del ministeri destaquen que la tornada a l’operació d’aquestes centrals aturades podria aportar un estalvi que pot arribar a l’1,2% de la demanda diària de gas en el millor escenari. Una central de cogeneració produeix calor i electricitat alhora d’una manera més eficient que si es genera calor d’una banda i electricitat per una altra, i s’obté un estalvi que ronda el 10%.