Noves condicions laborals

El Govern dona llum verda a l’atur de les treballadores de la llar

  • La reforma aprovada en Consell de Ministres també limita les condicions d’acomiadament i entrarà plenament en vigor l’1 de gener

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha aprovat en Consell de Ministres la nova reforma de les treballadores de la llar, i les ha dotat de dret a atur i n’ha limitat l’acomiadament. L’Executiu de coalició liquida així una anomalia històrica i un tracte discriminatori que ha sigut censurat des de la justícia europea. No obstant i malgrat que les condicions d’indemnització per acomiadament milloren, no queden equiparades a la resta d’assalariats. Més drets per a les treballadores –un gremi eminentment feminitzat– que implicaran més cost per als ocupadors. I el Govern, amb l’objecte d’esmorteir aquest increment de les contribucions, ha dissenyat un sistema de bonificacions que beneficia en gran manera aquelles famílies amb menys ingressos.

Notícies relacionades

Les condicions de la norma entraran en vigor a diferents velocitats i no serà fins a l’1 de gener quan el nou sistema estarà plenament en vigor, tal com ja va avançar EL PERIÓDICO. La reforma ha sigut dissenyada a cavall dels Ministeris de Treball i de Seguretat Social i afectarà directament les 373.121 treballadores de la llar donades actualment d’alta. Aquest col·lectiu queda en gran manera equiparat a la resta d’assalariats del règim general. Les famílies hauran de formalitzar els nous contractes de les empleades davant el SEPE, que passaran a considerar-se indefinits llevat que s’indiqui el contrari i s’elimina la possibilitat que siguin les mateixes treballadores de la llar les que es donin d’alta elles mateixes si estan contractades menys de 60 hores al mes.

La reforma també incideix en l’acomiadament i les seves causes. Fins ara en aquest règim especial hi havia una figura inèdita dins de l’ordenament jurídic batejada com a ‘desistiment’, que permetia a les famílies cessar l’empleada amb un mínim preavís i indemnització, però sense justificació. Ara tot acomiadament haurà de ser justificat, sota pena d’incórrer en un cessament improcedent, al qual anirà aparellada una indemnització més alta per acomiadament. Aquí la reforma pactada pel Govern de coalició no equipara les condicions d’indemnització amb les de la resta d’assalariats i les quanties són inferiors.

Temes:

Ocupació