Canvis en les cotitzacions

La reforma de les treballadores de la llar entrarà plenament en vigor l’1 de gener

  • El Govern central vol aprovar dimarts vinent els canvis en el sistema de drets i cotitzacions de les empleades de la llar

limpiadora-extranjera

limpiadora-extranjera / CARLOS MONTANYES

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Es preveu que la reforma del sistema de drets i cotitzacions de les treballadores de la llar s’aprovi en Consell de Ministres dimarts vinent i entrarà plenament en vigor a partir de l’1 de gener del 2023, segons han confirmat a EL PERIÓDICO fonts coneixedores del procés de confecció de la norma. Des dels departaments de Treball i de Seguretat Social enllesteixen els últims serrells d’un canvi normatiu que pretén equiparar en gran manera les empleades d’aquest sistema especial amb els assalariats del règim general i donar compliment així a l’última sentència de la justícia europea que en censura l’actual enquadrament. Actualment hi ha 373.121 treballadores de la llar donades d’alta a la Seguretat Social i que es beneficiaran d’aquesta reforma. El secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez Rey, va anunciar ahir divendres que la norma anirà al Consell de Ministres de dimarts. Altres fonts han detallat a EL PERIÓDICO algunes de les línies principals d’aquesta reforma.

El Govern central mou fitxa per donar compliment a un compromís que ja figurava en el seu programa electoral, però que ha hagut d’accelerar atesa la resolució judicial del TJUE en la qual indicava que Espanya vulnerava els drets de les treballadores de la llar al limitar-los sense justificació raonable l’accés a prestacions d’atur o subsidis, entre d’altres. I serà el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) de dimecres vinent el que reculli, tret de canvi inesperat d’última hora, la lletra petita de la reforma.

Implicarà que les treballadores de la llar i els seus ocupadors hauran d’augmentar els diners que destinen a la Seguretat Social per costejar aquests nous drets, tot i que des de l’Executiu ultimen un paquet de bonificacions per esmorteir aquesta aportació més alta. En el cas dels ocupadors, com més baixa sigui la renda de les famílies, més elevada serà la bonificació disponible. El secretari d’Estat de Seguretat Social, Borja Suárez, quan li van preguntar ahir divendres en roda de premsa quant hauran de pagar de més les famílies per costejar –per mitjà de la bonificació– aquests nous drets, va declinar respondre-hi.

Final de l’acomiadament unilateral

Jurídicament, la principal novetat que incorporarà la norma serà l’eliminació de l’acomiadament per desistiment. És a dir, les famílies no podran cessar unilateralment i sense justificació l’empleada de la llar. Una pràctica recurrent fins ara i que genera una clara desprotecció a les treballadores, ja que amb un preavís mínim poden veure’s al carrer i sense dret a indemnització ni prestació d’atur.

Notícies relacionades

A partir de la plena entrada en vigor, l’ocupador haurà sempre de justificar l’acomiadament, com passa amb qualsevol treballador assalariat del règim general. I un cessament no justificat es podrà recórrer davant els tribunals i implicarà el pagament d’una indemnització per a la cessada. A falta de la lletra petita que reculli el BOE, la norma dissenyada des dels despatxos del Ministeri de Treball aspira a aconseguir que totes les empleades de la llar cessades tinguin accés a una indemnització, ja sigui per acomiadament objectiu o improcedent. No la tindrien en cas de cessament disciplinari, igual com passa amb els assalariats del règim general.

Després de la nova legislació podran accedir a la prestació d’atur, sempre que hagin cotitzat prèviament per obtenir-la. Cosa que, a curt termini, no serà possible perquè fins ara era impossible cotitzar-hi. També podran accedir al subsidi de més grans de 52 anys o a les indemnitzacions costejades pel fons públic Fogasa en cas que l’ocupador es declari insolvent. Aquestes tres mesures quedaran recollides explícitament en la norma, tot i que ja actualment hi ha diversos tribunals que han reconegut aquests drets després de denúncies interposades. La norma evitarà la judicialització d’aquests processos i millorarà les condicions laborals del col·lectiu.