Crisi energètica

El Govern prorroga fins al 21 de setembre el termini perquè els ajuntaments s’acullin a la rebaixa del transport

  • El Consell de Ministres allarga en 10 dies laborals el període per sol·licitar fons amb què retallar almenys un 30% el preu del transport públic col·lectiu 

  • Un total de 178 entitats ja s’han adherit al programa d’ajudes estatals 

Archivo - Arxiu - El Metro de Barcelona

Archivo - Arxiu - El Metro de Barcelona

2
Es llegeix en minuts

El Govern ha obert un nou termini perquè les entitats locals s’adhereixin al programa d’ajudes estatals per rebaixar en almenys un 30% el preu del transport públic col·lectiu als usuaris habituals fins al 31 de desembre del 2022.

En concret, el Consell de Ministres ha aprovat, mitjançant el reial decret llei per a la millora de les condicions de treball i de Seguretat Social de les persones treballadores al servei de la llar, un termini extraordinari de 10 dies laborals, fins al 21 de setembre perquè puguin sol·licitar les ajudes temporals aprovades al juny.

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha explicat que la gran acceptació inicial de la mesura, a la qual ja s’han adherit 178 entitats locals, recomana obrir de nou el procés per donar les màximes flexibilitats a tots els ajuntaments interessats.

Durant aquest termini, també s’ha inclòs la possibilitat queles comunitats autònomes amb contractes o convenis amb Renfe i els consorcis de transport puguin completar la documentació exigida per accedir a les diferents ajudes en transport ferroviari prestat per Renfe.

El Ministeri ha habilitat la possibilitat d’assumir el pagament de la quantitat que els consorcis de transport o altres entitats públiques que gestionin el transport metropolità abonen a Renfe pels viatges a Cercanías i Rodalies, sempre que aquests redueixin el preu dels títols multimodals en què participin els esmentats serveis de Renfe durant el mateix període.

El Ministeri realitzarà la transferència corresponent a l’abonament de les ajudes directes a partir de l’últim trimestre del 2022 en funció del període d’aplicació dels descomptes, que es poden activar de forma retroactiva.

Reforç dels descomptes a les illes

També s’han formalitzat des d’un punt de vista legal els compromisos adoptats amb les comunitats de les Canàries i les Balears per elevar els descomptes al transport públic col·lectiu a les illes, acordats recentment amb els governs de les dues comunitats autònomes, donades les especials característiques que implica la insularitat i de la necessitat d’articular polítiques des del govern d’Espanya per afavorir la igualtat entre els ciutadans de les illes i de la Península.

El protocol rubricat amb les Canàries recull una millora de les ajudes directes estatals per elevar al 50% el descompte en els abonaments i títols multiviatge del transport públic col·lectiu terrestre a Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canària, Tenerife, La Palma i La Gomera.

Quant a les illes de Menorca, Eivissa i Formentera, l’acord firmat per les Balears aprova ampliar les ajudes directes per al transport públic per carretera que dona servei a l’arxipèlag perquè el descompte aplicable als usuaris recurrents arribi fins al 50%.

Notícies relacionades

Així, el Govern aporta fons extra per rebaixar un 20% addicional el preu als usuaris recurrents entre l’1 de setembre i el 31 de desembre del 2022, seguint la metodologia recollida en l’Ordre Ministerial de l15 de juliol.

En el cas del transport públic ferroviari existent a les illes Balears, es bonificarà al 100% els abonaments i títols multiviatge, i es garantirà així que el tren de Mallorca sigui gratuït per als usuaris recurrents entre l’1 de setembre i el 31 de desembre del 2022.