Ocupació

Empreses amb paga extra antinflació per a la plantilla

La compensació puntual per l’augment de l’IPC ajorna la consolidació de les pujades salarials

Empreses amb paga extra antinflació per a la plantilla
2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

En moments d’alta inflació però bona marxa dels negocis, la paga extra, en temps passats batejada com a bufanda, torna a aparèixer. La paga antinflació és oli en un llum empresarial per eludir la consolidació de pujades de salaris que compensin la pèrdua de poder adquisitiu. Una paga especial permet ajornar negociacions de convenis, valorar el pes dels costos laborals en els comptes de l’empresa i fins i tot abordar noves contractacions sense por de consolidar costos en el balanç. Aquí presentem algunes de les empreses que hàbilment han decidit establir una bonificació especial contra la inflació. Però s’intueix que n’hi haurà moltes més.

Mapfre

La companyia d’assegurances va anunciar al juliol l’abonament de 350 euros en la nòmina dels seus treballadors a Espanya mes per ajudar a afrontar l’actual conjuntura econòmica, molt condicionada per l’alta taxa de la inflació. La mesura va beneficiar 10.500 empleats del grup a Espanya, excloent-ne l’equip directiu. La política salarial de Mapfre s’assenta en el model de retribució fixa, retribució variable anual segons objectius, paquet de beneficis socials i compensacions. L’assegurança de salut passa a ser completament gratuïta per a tots els treballadors i es millora l’accés a l’assegurança d’estalvi. La plantilla també té un pla de pensions d’ocupació, ajudes escolars, assegurança de vida i bonificacions en assegurances.

Sixt

Notícies relacionades

La multinacional especialitzada en el lloguer de vehicles ha anunciat un bo especial per a la plantilla per afrontar la pujada dels preus d’aquest any. La mesura consisteix a repartir 15 milions d’euros entre tots els seus empleats. Després del semestre més fort en termes d’ingressos en la història de Sixt, amb un augment de gairebé el 60% respecte a l’any anterior, la companyia pagarà una bonificació de 1.700 euros a cadascun dels seus 8.000 treballadors. Ja al juny i l’octubre del 2021 el grup va pagar una bonificació especial pel gran esforç del seu equip humà durant la pandèmia. Aquests pagaments especials permeten adaptar de manera puntual els costos salarials a l’evolució del negoci, però sense obligar la companyia a incrementar els seus costos fixos laborals. L’empresa preveu augmentar la plantilla aquest any de 1.000 persones.

APE

L’empresa de rajoles APE Grup va decidir al juliol abonar als seus empleats 400 euros addicionals per ajudar a afrontar l’actual conjuntura econòmica, condicionada per l’alta taxa d’inflació, actualment de dos dígits. Els directius queden fora de la paga. La paga antinflació forma part de l’estil empresarial de les empreses que l’apliquen. APE ja va repartir entre la plantilla el 2021 una paga única de 500 euros. També aplica avantatges als empleats, com l’ampliació dels permisos retribuïts respecte al marc legal, tant en el cas de mort de parents com per contraure matrimoni. El teletreball des de casa, si és possible, s’ha consolidat com una opció més de flexibilitat per a la plantilla d’oficina.