Mercat laboral

Els baixos salaris i la flexibilitat empenyen Portugal cap a la plena ocupació

  • El país ha arribat a una xifra històricament baixa d’atur del 5,7% en el segon trimestre d’aquest any, tot i que molts dels llocs de treball continuen sent precaris

Els baixos salaris i la flexibilitat empenyen Portugal cap a la plena ocupació

REUTERS / Pedro Nunes

3
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

La recuperació del creixement econòmic a Portugal després de la pandèmia ha situat la taxa d’atur en mínims històrics. Una situació impulsada en part per la recuperació de sectors com el turisme, que s’acosta a les xifres rècord del 2019, i que ha sigut valorada positivament pel Govern, malgrat que molts dels llocs de treball continuen marcats pels baixos salaris i la precarietat. El país ha arribat a un 5,7% d’atur en el segon trimestre d’aquest any, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), una cosa que està provocant dificultats a les empreses de sectors com l’agricultura i la construcció per trobar mà d’obra.

Les dades revelades per l’INE s’afegeixen a les publicades aquesta setmana per l’Institut d’Ocupació i Formació Professional (IEFP), que assenyalen que el nombre d’aturats inscrits en els centres d’ocupació és el més baix des del 2003, any en què aquesta entitat va començar a tenir registres. El baix percentatge de persones aturades al país, que se situa molt per sota del registrat per altres països del sud d’Europa com Espanya (12,5%) o Grècia (12,3%), amaga tanmateix alguns aspectes negatius.

Baixos salaris

Una part dels bons resultats de Portugal en termes d’ocupació s’expliquen per uns salaris que continuen per sota de la mitjana europea, malgrat els recents augments del salari mínim aprovats pel Govern socialista, que l’ha situat en els 705 euros mensuals el 2022. Els baixos salaris han permès la contractació de més personal a les empreses de sectors amb una gran demanda de treballadors, segons el professor de la Universitat del Minho João Cerejeira. «Sectors com el turisme i l’agricultura fan servir una mà d’obra significativa, però amb baixos salaris. Això permet a Portugal tenir una taxa baixa d’atur però amb pitjors remuneracions que les d’altres països com Espanya». 

Les baixes remuneracions han incentivat molts portuguesos a emigrar cap a altres països europeus, com el Regne Unit, Suïssa i Luxemburg, la qual cosa també ha contribuït a reduir el nombre de treballadors disponibles al país i a reduir la taxa d’atur. «L’emigració portuguesa va ser una vàlvula d’escapament en la crisi econòmica del 2008, i aquesta fugida de treballadors s’està notant en els últims anys a mesura que l’activitat econòmica s’ha anat recuperant», explica Cerejeira. El Govern està intentant compensar aquest saldo negatiu amb la nova llei d’estrangeria, que pretén facilitar l’arribada de treballadors de tercers països per cobrir la falta de mà d’obra en alguns sectors.

Llei laboral flexible

La baixa taxa d’atur a Portugal també s’explica per la vigència d’algunes de les mesures imposades en els anys de la troica en matèria laboral, com la reducció el 2013 de les indemnitzacions per acomiadament a 12 dies per any treballat, que s’han mantingut fins ara i que han facilitat la contractació de treballadors per part de les empreses, amb la contrapartida d’un empitjorament de les condicions laborals per als empleats. 

Notícies relacionades

El Govern socialista ha intentat revertir la situació en els últims anys, amb el suport dels partits d’esquerres, especialment en el combat a la temporalitat, que afecta prop de 4 de cada 10 treballadors. Unes mesures que són positives, segons el professor de la Universitat Nova de Lisboa Pedro Martins, que adverteix, però, que una protecció excessiva dels llocs de treball pot provocar un augment de la taxa d’atur al país. «En els últims anys hem tingut més restriccions en la creació de contractes temporals. Aquesta situació porta algunes empreses a fer contractes indefinits, però d’altres renuncien a contractar, especialment en un context econòmic desfavorable. És important aconseguir un equilibri, perquè si les restriccions són molt fortes podem notar un impacte negatiu en les dades d’ocupació,» assegura el professor.

Un altre aspecte determinant en la reducció de l’atur a Portugal ha sigut el debilitament de la negociació col·lectiva, segons Martins, que es va veure molt minvada durant els anys de la troica. Un aspecte que el Govern està intentant revertir a través de l’ agenda del treball digne, que va ser aprovada al Parlament el juliol passat, malgrat la negativa de la patronal. «L’aspecte positiu és que un poder sindical més marcat portarà millors salaris, tot i que, d’altra banda, les empreses tindran menys flexibilitat per adaptar-se a possibles escenaris de crisi,» assenyala Martins. La previsió de creixement d’aquest any per a Portugal és del 6,5%, una xifra que es veurà reduïda fins a l’1,9% el 2023.