Medi ambient

Els residus plàstics es triplicaran el 2060, adverteix l’OCDE

L’organisme amb seu a París proposa aplicar impostos i fomentar la reutilització per limitar la contaminació

Els residus plàstics es triplicaran el 2060, adverteix l’OCDE

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts

La quantitat de residus plàstics generats arreu del món es triplicarà d’aquí al 2060 i només se’n reciclarà una cinquena part, segons adverteix l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) a l’informe titulat Perspectives mundials del plàstic: escenaris de política al 2060 (Global Plastics Outlook: Policy Scenarios to 2060). Per lluitar contra aquest tipus de contaminació, l’organisme amb seu a París planteja adoptar mesures radicals per frenar la demanda, augmentar la vida útil dels productes i millorar la gestió dels residus i la capacitat de reciclatge. L’estudi calcula que en aquesta data gairebé dos terços dels residus plàstics provindran de productes de curta durada, com envasos, articles de baix cost i tèxtils.

«Si desitgem un món lliure de contaminació per plàstic, conforme amb les metes de l’Assemblea de les Nacions Unides per al Medi Ambient, haurem d’adoptar mesures molt més estrictes i coordinades a escala mundial», va declarar Mathias Cormann, secretari general de l’OCDE, el juny passat durant la presentació de l’informe. El club dels països industrialitzats proposa aplicar polítiques públiques concretes al llarg del cicle de vida dels productes plàstics per frenar les filtracions de plàstic en el medi ambient.

Si no s’instauren polítiques «noves i audaces», avisa, el consum mundial de plàstic passarà dels 460 milions de tones el 2019 a 1.231 milions de tones el 2060, cosa que representa un increment més ràpid que el de la majoria de les matèries primeres. El creixement més gran es registrarà en els països en desenvolupament i emergents de l’Àfrica i Àsia, tot i que els membres de l’OCDE continuaran produint molts més residus plàstics per persona (238 quilos a l’any de mitjana) el 2060 que els països no pertanyents a l’Organització (77 quilos).

A nivell mundial es preveu que les filtracions de plàstic al medi ambient es duplicaran fins a sumar 44 milions de tones a l’any i que l’acumulació de plàstic en llacs, rius i oceans es triplicarà, al disparar-se de 353 milions de tones el 2019 a 1.014 el 2060. «La major part de la contaminació emana dels residus de mida més gran, coneguts com a macroplàstics, però les filtracions dels microplàstics –polímers sintètics de menys de 5 mil·límetres de diàmetre– procedents d’articles com els grànuls de plàstic industrials, els tèxtils i el desgast dels pneumàtics, s’han convertit també en motiu de greu preocupació», afirma l’anàlisi.

L’augment del consum de plàstic i els seus residus es produirà malgrat que, segons les projeccions de l’OCDE, s’incrementarà l’ús de plàstic reciclat en la fabricació de nous productes i que hi haurà avenços tecnològics i canvis econòmics que rebaixarà un 16% la quantitat de plàstic necessària per generar un euro de riquesa.

La proporció de residus de plàstic que es reciclarà amb èxit s’incrementarà al 17% el 2060, segons els càlculs de l’organisme internacional, gairebé el doble del que es reciclava el 2019. La incineració i el farcit sanitari continuaran representant al voltant del 20% i el 50% dels residus de plàstic, respectivament. El percentatge de plàstic que no se subjecta als sistemes de gestió de residus i acaba en abocadors no controlats, es crema en fosses obertes o es filtra a la terra o entorns aquàtics disminuirà del 22% al 15%.

L’informe indica, igualment, que reduir les emissions de gasos amb efecte hivernacle podria disminuir la contaminació per plàstic, si es té en compte la interacció entre el cicle de vida del plàstic, els combustibles fòssils i el canvi climàtic. Algunes de les polítiques públiques destinades a reduir l’impacte mediambiental del plàstic i fomentar-ne un ús més circular passarien, segons l’OCDE, per aplicar impostos sobre els productes de plàstic –inclosos els envasos– i incentivar la reutilització i la reparació d’aquest tipus d’articles. També s’hauria de millorar la infraestructura de gestió de residus i augmentar les taxes de recollida.

Reciclatge de plàstic

Des de la companyia Optimiza tu Residuo, especialitzada en el reciclatge de plàstics, expliquen a aquest diari que «és més car produir el plàstic de zero que reciclar-lo perquè una vegada el tens no s’han de realitzar extraccions de petroli». A més, la quantitat de plàstic reciclable és infinita, per la qual cosa no hi ha problema perquè passi per un o diversos processos, afegeixen.

En aquesta carrera del plàstic reciclable, algunes de les grans embotelladores ja s’hi han adaptat. A principis d’aquest any, Bezoya va anunciar que el 2021 va utilitzar plàstic reciclat equivalent a 280 milions d’ampolles d’aigua d’1,5 litres i altres com Pepsico van invertir fins a 14 milions en construir plantes per embotellar amb plàstic 100% reciclat.

Junt amb les inversions, és un factor clau l’educació ambiental. «A més de reduir el consum, és important que els nens rebin educació a les escoles perquè aprenguin a separar en diversos cubs i que els plàstics no acabin als rius o al mar», assenyalen a Optimiza tu Residuo.

Notícies relacionades

Per la seva banda, l’organització ecologista Greenpeace no creu que la solució sigui el reciclatge, sinó la reutilització d’envasos. «Hi ha importants ineficiències al sistema de gestió de residus. Dipositar els envasos al contenidor corresponent no és una garantia de reciclatge. A més, no és possible reciclar el plàstic al 100% i molts envasos, com per exemple els que mesuren menys de 10 centímetres o els que contenen PVC, no s’estan recuperant. Tampoc es recupera tot el material dels envasos bric», expliquen a la seva web.

WWF, mentrestant, ha instat l’ONU que elabori un tractat mundial per acabar amb la contaminació per plàstics en la natura al 2030. «La contaminació per plàstics es quadruplicarà el 2050 i moltes àrees patiran riscos ecològics significatius que perjudicaran els esforços actuals per protegir i augmentar la biodiversitat si no es prenen mesures», adverteix l’ONG.