Pla d’estalvi energètic

Ribera defensa que hi ha hagut «diàleg previ» amb les autonomies i avisa: «Està fet per aplicar-se»

La ministra lamenta que en un context tan difícil com l’actual, el debat no se centri en «com podem ajudar» i assegura que hi ha hagut «diàleg previ»

Ribera defensa que hi ha hagut «diàleg previ» amb les autonomies i avisa: «Està fet per aplicar-se»

ÁLVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts

La ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha afirmat aquest divendres que el decret d’estalvi energètic aprovat aquesta setmana «està fet per aplicar-se» i les mesures que conté són «assumibles» per a Espanya.

En una entrevista a Onda Cero i en resposta a la polèmica generada aquests dies pel decret, Ribera ha lamentat que en un context tan difícil com l’actual, el debat no se centri en «com podem ajudar» sinó en «com evitar complir o en com evitar les sancions», ja que «sembla que hi ha una invitació a no complir».

La ministra es referia a la pugna que mantenen aquests dies el PSOE i el PP sobre aquestes mesures, des que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Ayuso, va anunciar la seva oposició a complir-les.

«És important contribuir quan d’altres ho necessiten», ha insistit Ribera amb referència a França, que té problemes de subministrament i rep gas de països com Espanya, tant gas directe com el que serveix per produir electricitat.

Aquestes exportacions, ha aclarit, no computen en el 7% que ha de reduir Espanya en el seu consum, un objectiu que és «assumible» sense perjudici per a la indústria.

A més, el paquet de mesures està pensat perquè s’apliqui amb flexibilitat «quan correspon» en edificis d’ús públic, en entorns en què els treballadors hagin de fer exercici físic, ja que no és el mateix treballar assegut en una oficina que fer-ho en una cuina, en una tintoreria o en una perruqueria, ha dit.

Hi ha hagut «diàleg previ»

D’altra banda, en una entrevista a Catalunya Ràdio, ha recordat que el dijous anterior a la seva aprovació al Consell de Ministres es van celebrar les conferències sectorials d’energia i medi ambient, en què diu haver traslladat l’impuls d’aquest paquet de «mesures immediates» i la construcció d’un pla de contingència previst per al setembre, i en què es va demanar a les comunitats que presentessin propostes.

«Vam tenir una conversa enormement constructiva, positiva, hi havia un consens molt alt sobre la necessitat d’adoptar mesures que tinguessin el menor impacte possible en el teixit productiu», ha remarcat, si bé s’ha mostrat predisposada a activar totes les vies de diàleg davant la petició d’algunes administracions autonòmiques.

Així, ha lamentat que aquests últims dies s’hagi «canviat el focus deliberadament», remarcant com incomplir la normativa i evitar una sanció i no canalitzar l’objectiu d’estalvi.

Ha insistit que les mesures d’estalvi energètiques acordades aquest dilluns en l’últim Consell de Ministres són «d’aplicació fàcil» i busquen que les famílies i les empreses hagin de fer un mínim esforç.

No hi haurà prohibicions a les cases

A més, la ministra ha descartat que el pla de contingència contempli restriccions o prohibicions dins de les cases, si bé sí que proposaran recomanacions «molt conegudes i molt clàssiques» relatives als termòstats, les finestres, els tendals i els electrodomèstics.

Així, ha insistit que el pla de contingència previst per al setembre busca «no danyar la necessitat ni el confort» de famílies ni teixit productiu.

Ha promès que compartiran l’esborrany «tan aviat» com el tinguin amb totes les administracions, els grups parlamentaris i els principals sectors socials i econòmics.

Notícies relacionades

La ministra ha tancat la porta a seguir les últimes recomanacions del Fons Monetari Internacional (FMI), en què demana que siguin els consumidors els que suportin tot l’increment dels costos d’energia.

Ha considerat que, davant la capacitat fiscal espanyola, l’actuació del Govern és més adequada, ja que seguir les recomanacions de l’FMI «requereix una gran dotació de recursos per a les famílies més necessitades», per a qui ha considerat que tindria un impacte redistributiu molt dur.