Nou sistema de cotitzacions

Autònoms: Escrivá abaixa la quota mínima a 200 euros el 2025 per mirar de tancar la reforma

  • Seguretat Social mou fitxa per intentar atraure Uatae, l’organització més reticent a afegir-se a un pacte

Autònoms: Escrivá abaixa la quota mínima a 200 euros el 2025 per mirar de tancar la reforma

Efe

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nou moviment de quotes d’autònoms per part del ministre José Luís Escrivá. I amb intenció que sigui l’últim per tancar la reforma del nou sistema de cotitzacions dels treballadors per compte propi. La nova proposta del Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social abaixa les quotes mínimes per a així intentar atraure a l’acord Uatae, l’organització més reticent en aquests moments a estampar la seva firma en la reforma. La quota més baixa descendeix a 230 euros el 2023, a 225 euros el 2024 i a 200 euros el 2025, segons l’últim esborrany a què ha tingut accés EL PERIÓDICO.

La negociació per reformar el règim especial de treballadors autònoms (RETA) fa un parell de setmanes que és en temps de descompte. Els moviments són mínims, les parts estan totes pendents d’acabar d’aclarir els temes pendents, però no acaben de tancar les converses. Una de les organitzacions que més resistència estava exercint per modificar les condicions segons els seus interessos és Uatae. Fa dies que l’entitat vinculada a CCOO i presidida per María José Landaburu estreny perquè Escrivá canviï la seva última proposta de sistema de trams, segons el qual cada autònom, dins d’un tram d’ingressos mensuals, cotitza per una quota o una altra.

I, després d’una reunió a la seu del ministeri la setmana passada, Escrivá ha mogut fitxa amb l’objectiu de mirar de tancar un acord. Els canvis respecte a anteriors taules són mínims i es concentren principalment en els trams d’ingressos més baixos. Segons la proposta, aquells autoempleats que tinguin uns rendiments nets (ingressos menys despeses derivades de l’activitat) de 670 euros mensuals hauran de pagar el 2023 –quan començarà a regir el sistema– una quota mensual de 230 euros. Una rebaixa de 15 euros respecte a l’anterior proposta. I l’esmentada quota baixarà gradualment en aquesta primera fase de desplegament de la reforma del RETA fins als 200 euros.

Notícies relacionades

«Seria una bogeria no arribar a un acord quan estem parlant de fer estalviar a dos de cada tres autònoms fins a un terç de la seva quota», ha declarat el president d’Upta, Eduardo Abad. «Hi ha hagut una rebaixa per als trams baixos i continuem ultimant detalls per aconseguir millores», afirmen fonts d’Uatae.

Durant les converses hi ha hagut un estira-i-arronsa continu de propostes. Per exemple, Escrivá va anar rebaixant els trams mitjans-baixos per atraure Upta a l’acord i les seves posicions són bastant coincidents en la fase final de la negociació. També va cedir terreny incloent una tarifa plana de 80 euros durant dos anys per a aquells treballadors per compte propi que començaran de zero la seva activitat. Una concessió a ATA, ja que el ministre ha manifestat en reiterades ocasions la seva disconformitat amb aquesta mesura i en les seves propostes inicials es limitava a una tarifa plana de 60 euros per a aquells treballadors que tinguessin ingressos recurrents per sota del salari mínim interprofessional.