Nou sistema de cotitzacions

Escrivá ultima una tarifa plana de 80 euros per a autònoms a partir del 2023

  • Seguretat Social i les associacions continuen perfilant l’acord final, que confien tancar aquesta setmana

Escrivá ultima una tarifa plana de 80 euros per a autònoms a partir del 2023

EFE / Andreu Dalmau (Efe)

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’acord per a la reforma de les cotitzacions dels treballadors autònoms està en temps de descompte però l’àrbitre es resisteix a xiular el final del partit. El ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, no ha aconseguit tancar encara un consens amb totes les associacions més representatives del col·lectiu, per més que aquest semblava encarrilat la setmana passada i amb aparences de concretar-se aquest mateix dilluns.

Una de les novetats que introduirà la reforma és que la tarifa plana per a aquells autoempleats que iniciïn un negoci serà de 80 euros a partir del 2023, segons recull l’últim esborrany al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. Actualment aquesta quota és de 60 euros i es va encarint per trams al llarg de dos anys i mig i el desembre del 2021 hi havia 489.202 autònoms beneficiats d’aquesta quota reduïda, segons les dades de Seguretat Social.

ATA, Upta i Uatae es troben pentinant els últims serrells del document que des de la Seguretat Social els van remetre divendres passat i de moment ni la primera ni l’última volen acabar de donar per tancada la negociació. Upta –vinculada a UGT– colla per tancar la reforma i evitar més retards, però els autònoms vinculats a la CEOE esgoten per aconseguir més rebaixes de les quotes més altes. Allà Escrivá s’està movent per atraure’ls i estudia reduir més les cotitzacions màximes, passant de 590 euros el 2025 –segons figura en l’últim esborrany– a 560 euros mensuals

Doncs una altra de les reivindicacions que tenia l’organització presidida per Lorenzo Amor era el manteniment d’una tarifa plana en el nou esquema. L’anterior proposta d’Escrivá només preservava aquesta fórmula per als treballadors per compte propi amb ingressos sostinguts per sota del salari mínim i a l’últim esborrany s’afegeix el supòsit dels nous autònoms que es donin d’alta. Per a aquests es reserva una tarifa plana de 80 euros, siguin quins siguin els seus ingressos, durant un període de 12 mesos. Aquesta serà accessible entre el 2023 i el 2025 i a partir de llavors la quantia de l’esmentada tarifa es fixarà cada any en els Pressupostos Generals de l’Estat. 

Uatae tampoc firma encara

Notícies relacionades

L’associació vinculada a CCOO difereix de l’opinió del secretari general Unai Sordo, que divendres estava «en disposició de tancar immediatament un acord». Reclama més rebaixes per a les quotes més baixes, especialment des de l’entrada en vigor de la reforma. Segons l’últim itinerari, la quota mínima començaria l’any que ve en 245 euros al mes i acabaria el 2025 en 230 euros. I per firmar la reforma voldrien quotes pròximes als 200 euros mensuals des del primer any. 

Seria aquest l’últim punt que faltaria per la seva banda, en tant que CCOO reclamava un compromís de més profunditat en les quotes que l’últim esborrany recull. «A partir del dia 1 de gener del 2032, les bases de cotització definitives a les quals es refereix l’article 308.1.c) del text refós de la llei general de la Seguretat Social aprovat pel reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d’octubre, es fixaran en funció dels rendiments nets obtinguts anualment pels treballadors per compte propi», diu el document.