Ajudes anticrisi

Hisenda ja ha rebut més de 280.000 sol·licituds del xec de 200 euros

La sol·licitud s’ha de presentar a la Seu Electrònica de l’Agència Estatal de l’Administració Tributària omplint un formulari electrònic abans del 30 de setembre del 2022

Hisenda ja ha rebut més de 280.000 sol·licituds del xec de 200 euros

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts

L’Agència Tributària ha rebut més de 280.000 peticions del xec de 200 euros destinat a treballadors, autònoms i aturats amb rendes baixes des que es va habilitar la seva sol·licitud el 8 de juliol, segons han informat a Europa Press fonts del Ministeri d’Hisenda.

En concret, fins aquest matí s’han presentat un total de 280.630 sol·licituds per accedir a l’ajuda de 200 euros inclosa en el reial decret llei recentment aprovat pel Govern per pal·liar les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna.

En total, el Govern preveu destinar 540 milions a aquesta ajuda de 200 euros, que consistirà en un pagament únic i que l’Executiu preveu que beneficiarà 2,7 milions de persones.

La sol·licitud s’ha de presentar a la Seu Electrònica de l’Agència Estatal de l’Administració Tributària omplint un formulari electrònic abans del 30 de setembre del 2022, en què, necessàriament, hauran de figurar les dades identificatives i domicili del sol·licitant i de les persones amb qui conviu a la llar, així com un telèfon de contacte i el número de compte bancari per fer efectiu el pagament de l’ajuda.

Si bé el reial decret estableix que els sol·licitants tenen temps fins al 30 de setembre per sol·licitar l’ajuda i que l’Agència Tributària podrà realitzar els pagaments en els tres mesos següents, des d’Hisenda asseguren que s’està treballant per agilitar al màxim la tramitació de l’ajuda, cosa que requereix comptar amb certa informació prèvia de contrast que l’Agència ja ha sol·licitat a altres organismes.

Transcorreguts els tres mesos des de la finalització del termini de presentació del formulari sense haver-se efectuat el pagament, la sol·licitud podrà entendre’s desestimada. Contra aquesta presumpta desestimació es podrà interposar recurs de reposició i reclamació economicoadministrativa, en els termes previstos en la llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

¿Qui pot rebre l’ajuda?

Per rebre aquesta ajuda, els beneficiaris han de residir en llars en què la suma de les rendes que van percebre els convivents el 2021 sigui inferior a 14.000 euros i el patrimoni de les quals, descomptant la vivenda habitual, no superi els 43.196,40 euros.

El còmput d’ingressos i de patrimoni s’efectuarà de manera conjunta, considerant totes les persones que resideixin amb el beneficiari en un mateix domicili a data 1 de gener del 2022 i estiguin units entre si per matrimoni o anàloga relació d’afectivitat a la conjugal amb almenys dos anys d’antelació o per parentiu, fins al tercer grau, inclosos els afins, amb qualsevol dels anteriors, així com altres persones amb qui qualsevol dels anteriors convisqui en virtut de guarda amb finalitats d’adopció o acolliment familiar permanent».

Els beneficiaris han de tenir residència legal i efectiva a Espanya en la data d’entrada en vigor del reial decret llei, des del 27 de juny, i haver-la tingut de forma continuada i ininterrompuda durant almenys l’any immediatament anterior.

Incompatibilitats

S’exclou d’aquesta ajuda els qui ja cobrin l’ingrés mínim vital o rebin pensions del Règim General i els règims especials de la Seguretat Social o pel Règim de Classes Passives de l’Estat.

Per a aquests col·lectius, el reial decret llei contempla ja mesures concretes com la pròrroga de l’increment del 15% de l’ingrés mínim vital o de les pensions no contributives, que implica increments anuals superiors als 200 euros. I, en el cas de les pensions contributives, el Govern garanteix l’increment en línia amb la inflació per garantir que no hi ha una minva del poder adquisitiu.

Fullets, vídeos explicatius i solució de dubtes freqüents

Segons ha explicat el Ministeri d’Hisenda a través d’un comunicat, un dels motius pels quals es va optar per la publicació del formulari a final de la setmana és per donar un marge previ als sol·licitants que no estiguessin donats d’alta en el sistema Clave, ni comptessin amb certificat electrònic, perquè fessin aquest senzill tràmit d’alta a Clave per internet o videotrucada per evitar desplaçaments, o a les oficines de l’Agència o altres organismes públics. S’ha de recordar que l’alta a Clave només requereix aportar les dades del DNI i un número de telèfon mòbil.

Notícies relacionades

Tota la informació necessària en relació amb aquest tràmit, així com la pròpia vinculada a l’ajuda dels 200 euros, es recollirà en fullets i vídeos explicatius que s’aniran publicant a la web de l’Agència.

Al seu torn, ja està disponible a la web un bloc específic de preguntes freqüents sobre l’ajuda, i tot això es complementarà amb cartells informatius a les zones d’atenció al públic de les oficines a tot el territori.

Temes:

Hisenda