Crisi energètica

El Govern central prepara un pla d’estalvi d’energia, però no veu perillar el subministrament

Activa una ronda de trobades amb les patronals de petroleres, gasistes i elèctriques i també de les grans indústries a la recerca de propostes per retallar el consum si és necessari per un tall de les vendes de gas rus a Europa

El Govern central prepara un pla d’estalvi d’energia, però no veu perillar el subministrament

DAVID CASTRO

5
Es llegeix en minuts
David Page

Tot Europa està en alerta. La Unió Europea veu creïble l’amenaça que Rússia faci un pas més i apliqui un tall total de subministrament de gas als estats membre com una nova mesura de pressió en ple xoc per la invasió d’Ucraïna. La tensió va creixent per la por que Rússia aprofiti l’aturada tècnica de 10 dies per a tasques de manteniment al gran gasoducte Nord Stream I, que va començar aquest dilluns, i decideixi no reobrir-lo.

La Comissió Europea ultima un pla de contingència amb mesures específiques per fer front a una retallada de l’arribada de gas rus que presentarà la setmana vinent. A l’espera de conèixer les propostes de Brussel·les, el Govern espanyol ja maniobra per rearmar un paquet de mesures propi per afrontar una situació d’emergència per falta de subministrament energètic a Europa.

El mateix president del Govern, Pedro Sánchez, ja va advertir explícitament en el debat sobre l’estat de la nació del risc que Vladímir Putin utilitzi com «una altra arma de guerra» un tall de subministrament de gas a Europa i de les enormes conseqüències econòmiques que tindria.

El Govern i el mateix sector energètic remarquen que per a Espanya no hi ha risc de seguretat de subministrament, per la baixa dependència del gas rus i per la diversificació dels països d’origen de les importacions. Però fins i tot amb el subministrament garantit, tant l’Executiu com els grans grups energètics alerten del cop que suposaria per a l’economia espanyola un tall del gas rus a través d’una nova espiral de pujada dels preus energètics.

El Govern reconeix que pretén llançar un pla d’estalvi energètic en els pròxims mesos per prevenir aquest impacte econòmic, en el qual s’inclouran mesures d’impuls del teletreball, de foment del transport públic o altres com «abaixar una mica la temperatura de la calefacció o apujar la de l’aire condicionat», així com accelerar el desplegament de renovables i de l’autoconsum en edificis. «Ho hem de fer i ho farem», va sentenciar el president.

Ronda de contactes energètiques

La vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha posat en marxa una ronda de contactes amb el sector energètic i amb sectors industrials directament afectats per la crisi energètica a la recerca de propostes per estalviar energia. El Govern ha convocat aquest dijous trobades d’alt nivell amb les patronals de les elèctriques, de gasistes i de petroleres, amb els agents socials CEOE i sindicats, i amb organitzacions de consumidors, segons va avançar aquest dimecres ‘El Periódico de España’.

L’Executiu ha convocat a aquestes reunions les principals patronals de cada sector: Aelec (la patronal elèctrica que agrupa  Iberdrola, Endesa i EDP),  Sedigás (la patronal de tot el sector gasista i on està present Naturgy), l’Associació d’Operadors Petrolífers, AOP (que integra els grans grups com Repsol, Cepsa, BP, Galp o Eni) i també altres organitzacions sectorials de la distribució dels combustibles. Per a la trobada amb el sector petroler està confirmada la presència de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i hi acudiran algunes de les primeres espases dels grans grups, com el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, i el conseller delegat de Cepsa, Maarten Wetselaar.

A les reunions –que arriben en ple xoc amb les grans energètiques pel nou impost que prepara el Govern per gravar els seus beneficis extraordinaris durant els dos pròxims anys per recaptar 4.000 milions– es faran propostes d’estalvi d’energia i la capacitat de resposta de tots els sectors si es complica la crisi energètica per un eventual tall de subministrament de gas a Europa per part de Rússia per l’amenaça del govern de Vladímir Putin d’augmentar la pressió sobre la UE. L’Executiu pretén sondejar les companyies sobre mesures concretes per ajudar altres països europeus transvasant més gas o més combustible en cas d’emergència.

En els últims dies, la vicepresidenta Ribera ja ha mantingut reunions per conformar un escut anti Putin amb els gestors del sistema gasista Enagás i del sistema elèctric Red Eléctrica, i junt amb la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, també ha mantingut una trobada multitudinària amb associacions industrials.

Emmagatzemat el gas per a 40 dies

La Unió Europea ha posat en marxa una estratègia per anar reduint la seva dependència del gas rus i està aixecant un escut per pal·liar l’impacte si el Kremlin decideix tancar l’aixeta, que inclou l’obligació per als estats membres d’anar omplint els seus magatzems de gas per blindar el seu consum.

Espanya està fent els deures i ja supera els nivells d’emmagatzematge marcats per la UE. El pla comunitari contempla arribar a l’1 d’agost amb els magatzems de gas de cada país per sobre del 71% de la seva capacitat i arribar a l’1 de novembre amb un 80%. Els tres magatzems subterranis espanyols guarden ja gas equivalent a més d’un 73% de la seva capacitat total, fins a gairebé els 25.900 gigawatts hora (GWh) emmagatzemat, segons els registres d’Enagás, l’operador del sistema gasista espanyol.

A més dels magatzems subterranis, el sistema gasista espanyol també compta amb sis plantes de regasificació operatives amb possibilitat d’emmagatzematge addicional (gràcies a les quals Espanya concentra un 34% de la capacitat de regasificació de tot Europa i un 44% de capacitat d’emmagatzematge de gas natural liquat, GNL, el que arriba per barco).

Notícies relacionades

Les sis plantes guarden actualment més de 19.000 GWh de gas més, l’equivalent al 84% de la seva capacitat i el registre més alt dels últims cinc estius. En total, Espanya compta actualment amb gas emmagatzemat per cobrir les necessitats de consum per a 40 dies de tot el país, segons confirmen fonts d’Enagás.

«Els emmagatzematges a Espanya són clau per abordar amb gran serenitat aquests temps que té Europa davant durant els pròxims mesos», va remarcar aquest dimarts el conseller delegat d’Enagás, Arturo Gonzalo Aizpiri. «Espanya està complint com un alumne avantatjat en les obligacions d’emmagatzematge». Des d’Enagás i des del Govern s’insisteix que en plena crisi energètica Espanya no està en una situació de risc de seguretat de subministrament i, davant els problemes a què s’enfronten altres països europeus, en el cas espanyol «res fa preveure una situació d’escassetat». «Europa està en un moment realment dramàtic. Espanya no ho està», va sentenciar el CEO d’Enagás.