Pla estratègic

Enagás llança un macropla de 4.755 milions per blindar Europa davant el gas de Rússia

El grup dissenya un nou full de ruta estratègic fins al 2030 que contempla tres noves interconnexions internacionals de gas amb França, Itàlia i Portugal i mig centenar de projectes en gasos renovables

Enagás llança un macropla de 4.755 milions per blindar Europa davant el gas de Rússia

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
David Page

Enagás llança el seu nou full de ruta per a aquesta dècada per alinear-la amb els objectius estratègics que s’ha marcat la Unió Europea per garantir la seguretat energètica davant l’actual dependència del gas rus i per accelerar la transició ecològica i fer un gir verd també al sector del gas amb la revolució de l’hidrogen renovable i amb el biometà.

El nou pla estratègic d’Enagás revelat aquest dimarts posa el focus a Europa i contempla inversions de fins a 4.755 milions d’euros fins al 2030, incloent-hi la construcció de tres noves interconnexions internacionals de gas entre Espanya amb França, amb Itàlia i amb Portugal i duplicant la capacitat del gasoducte que porta gas a Europa des de l’Orient Mitjà a través de Grècia, Albània i Itàlia.

«La seguretat de subministrament està dramàticament sota els focus. Per a Enagás és una oportunitat empresarial, però també és una responsabilitat», ha remarcat el nou conseller delegat d’Enagás, Arturo Gonzalo Aizpiri, en una trobada amb analistes. Els grans projectes d’interconnexió proposats per Enagás s’emmarquen en el programa RePowerEU impulsat per Brussel·les per reduir progressivament, fins a eliminar per complet, la dependència europea del gas rus.

Els tres nous projectes d’interconnexions per a Espanya, que concentren inversions de 1.980 milions, estan en fase d’estudi i d’anàlisi i encara han de ser aprovats per la Unió Europea. El grup sí que garanteix per complet emprendre inversions per 2.775 milions a les seves actuals instal·lacions de gas (12.000 quilòmetres de gasoductes, set regasificadores...) per millorar la seva eficiència i ampliar la seva vida útil, així com en mig centenar de projectes per entrar en la revolució dels gasos renovables, tant en hidrogen verd com de biometà a través de la nova filial Enagás Renovables.

Rendibilitat i dividends

Notícies relacionades

Enagás preveu que el seu nou pla estratègic li permetrà millorar la seva rendibilitat i elevar el seu resultat brut d’explotació (ebitda) ajustat un 2% fins al 2030: un 1% fins a 2026 i un 4% fins al 2030 gràcies a l’impuls de les noves inversions. En el marc de la seva estratègia a llarg termini, Enagás promet elevar un 1% els dividends aquest any i un altre 1% el 2023, fins a arribar als 1,74 euros per acció. A partir de llavors, el grup pretén mantenir estable en aquests 1,74 euros per títol la retribució a l’accionista fins al 2026. 

«És essencial els compromisos adquirits per la companyia en política de dividends, en particular quan s’han adquirit davant els accionistes, inclosos molts petits inversors», ha remarcat Gonzalo Aizpiri. «És irrenunciable per a mi complir els compromisos sempre que puguem fer-ho. I aquest pla mostra que podem fer-ho». La companyia, de moment, no ha revelat quina serà la seva política de dividend fins i tot final del període de vigència del pla estratègic, entre el 2026 i el 2030.