CRISI ENERGÈTICA

Espanya desborda el pla de la UE i ja guarda gas per a 40 dies de consum en ple pugna de Putin

Els magatzems de gas espanyols s’omplen més ràpid del que exigeix la Unió Europea com a escut davant l’amenaça a un tall de subministrament rus | Els centres subterranis ja estan al 73% de la seva capacitat i les plantes de regasificació al 84%, segons els registres d’Enagás

Espanya desborda el pla de la UE i ja guarda gas per a 40 dies de consum en ple pugna de Putin

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
David Page

Europa està en alerta davant el temor d’un tall total del subministrament de gas procedent de Rússia. Després de més de quatre mesos de xoc des que va arrencar la invasió militar d’Ucraïna, la tensió ara creix per la por que Rússia aprofiti la parada tècnica de 10 dies per a tasques de manteniment al gran gasoducte Nord Stream I, que va arrencar aquest dilluns, i decideixi no reobrir-lo.

La Unió Europea ha posat en marxa una estratègia per anar reduint la seva dependència del gas rus i està aixecant un escut per pal·liar l’impacte si el Kremlin decideix tancar l’aixeta, que inclou l’obligació per als estats membres d’anar omplint els seus magatzems de gas per blindar el seu consum.

Espanya està fent els deures i ja supera els nivells d’emmagatzematge marcats per la UE. El pla comunitari contempla arribar a l’1 d’agost amb els magatzems de gas de cada país per sobre del 71% de la seva capacitat i arribar a l’1 de novembre amb un 80%. Els tres magatzems subterranis espanyols guarden ja gas equivalent a més d’un 73% de la seva capacitat total, fins a gairebé els 25.900 gigawatts hora (GWh) emmagatzemat, segons els registres d’Enagás, l’operador del sistema gasista espanyol.

A més dels magatzems subterranis, el sistema gasista espanyol també compta amb sis plantes de regasificació operatives amb possibilitat d’emmagatzematge addicional (gràcies a les quals Espanya concentra un 34% de la capacitat de regasificació de tot Europa i un 44% de capacitat d’emmagatzematge de gas natural liquat, GNL, el que arriba per barco).

Les sis plantes guarden actualment més de 19.000 GWh de gas més, l’equivalent al 84% de la seva capacitat i el registre més alt dels últims cinc estius. En total, Espanya compta actualment amb gas emmagatzemat per cobrir les necessitats de consum per a 40 dies de tot el país, segons confirmen fonts d’Enagás.

Notícies relacionades

«Els emmagatzematges a Espanya són clau per abordar amb gran serenitat aquests temps que té Europa davant durant els pròxims mesos», va remarcar aquest dimarts el conseller delegat d’Enagás, Arturo Gonzalo Aizpiri. «Espanya està complint com un alumne avantatjat en les obligacions d’emmagatzematge».

Davant aquesta situació, des d’Enagás i des del Govern s’insisteix que en plena crisi energètica Espanya no està en una situació de risc de seguretat de subministrament i, davant els problemes a què s’enfronten altres països europeus, en el cas espanyol «res fa preveure una situació d’escassetat». «Europa està en un moment realment dramàtic. Espanya no ho està», va sentenciar el CEO d’Enagás.