Oposicions
El treballador de més de 40 anys, un perfil d’opositor en augment
«La gent vol estabilitat, vol certesa, volen tenir assegurats els drets laborals», expliquen les acadèmies i preparadors

El nombre d’opositors ha augmentat notablement els últims anys. Entre aquests, destaca un perfil de més de 40 anys, que fins i tot arriba a la cinquantena, i que tot i que ja té feina vol millorar la seva situació.
Les acadèmies i els preparadors assenyalen que l’increment del nombre de places convocades i la inestabilitat actual dels llocs de treball són els factors principals que expliquen aquesta tendència.
El primer és la situació de l’oferta pública de treball, que, en l’actualitat, es troba en alça. Les plantilles envellides, o el que és el mateix, el ‘rellotge generacional’ està obligant les administracions a oferir un nombre més elevat de places, segons explica el director de l’acadèmia Jesús Ayala.
A aquesta tendència contribueix que, com a mesura extraordinària per la pandèmia de la covid-19, la taxa de reposició d’efectius sigui ara del 100%, cosa que es tradueix que per cada 10 persones que es jubilin, es poden oferir 10 vacants.
A l’acadèmia de Jesús Ayala s’estima que el 65% dels estudiants tenen entre 18 i 30 anys, el que diuen que «és el bloc més potent». Tanmateix, un 25% supera ja els 30 anys. D’entre aquests, «un percentatge important» arriba a la cinquantena: «Efectivament aquest grup existeix i abans no», assenyala Ayala.
Javier Cuenca, preparador d’oposicions, assenyala que la principal motivació per estudiar és que «la gent vol estabilitat, vol certesa, volen tenir assegurats els drets laborals».
És per això que diu que són cada vegada més habituals els estudiants que pretenen «fer el salt» des de l’educació privada o altres sectors que, amb la covid, han pogut empitjorar les seves condicions i que ara són «més inestables», segons justifica el preparador: «Amb la covid molta gent ha reflexionat sobre el seu futur laboral o s’ha quedat a l’atur i ha decidit reconduir el seu camí».
La diferència principal entre els opositors més joves i els d’edat avançada l’explica Ayala: «Una noia o un noi de 19 anys la comença però s’avorreix, els grans són més decidits tot i que tinguin menys temps».
Treballar i fer oposicions
Treballar i fer oposicionsLa gestió del temps entre la feina, la vida personal i l’estudi és una tasca com a mínim complicada.
L’Inma té 50 anys i aspira a convertir-se en administrativa de l’Estat: «Es compagina molt malament, una feina a jornada completa per torns i després arribes a casa i tens les tasques [...]. El poquet temps que sobra, que seria per a oci o per descansar, l’has de dedicar a estudiar si és que vols aconseguir alguna cosa».
Treballa com a caixera i pretén millorar les seves condicions laborals: «Treballo per torns, matins, tardes i nits, i m’agradaria millorar aquest punt. El sou també».
La situació de la Juani, de 56 anys, és molt similar. Prepara les seves primeres oposicions a auxiliar administrativa, tot i que ho fa «traient-se el poc temps lliure que té», ja que a més de treballar afirma ser «mestressa de casa a temps complet».
«Moltes companyes estan en la mateixa situació. Al tenir aquesta edat, ens costa més poder preparar-nos», afegeix.
Classes en línia: un model per a la conciliació laboral
Un altre factor que pot haver contribuït a l’augment de la xifra d’opositors és el nou model de formació en línia que ofereixen les acadèmies i alguns preparadors.
Aquestes són les classes en ‘streaming’, que no requereixen la presencialitat dels alumnes i donen flexibilitat d’horaris.
Notícies relacionadesAixí ho assenyala Jesús Ayala: «Hi ha una bossa d’opositors molt gran als que els va molt bé perquè no podien desplaçar-se».
La possibilitat d’atendre a les explicacions del temari des de casa i en diferit «facilita la conciliació laboral», detalla Ayala. Així mateix, permet la preparació d’aquells aspirants a llocs de treball de l’Estat que, per l’emplaçament del seu domicili, no podien acudir diàriament a les classes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- NOU MODEL DE CIUTAT El Trambesòs, tallat més de mig any per la reurbanització de la Gran Via
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- ENERGIA CNMC amenaça amb multes de 60 milions i indemnitzacions multimilionàries si troba infraccions greus en l’apagada
- Entrevista Antonio Orozco: «Ningú em pot fer més mal que jo mateix, és impossible»
- Va visitar Salamanca, Valladolid, Lleó i Galícia L’estiu del Papa per Espanya a bord d’una furgoneta: així va recórrer Prevost Espanya amb una tenda de campanya
- Enxampen a la C-55 un home de 73 anys que conduïa drogat, sense carnet i amb haixix al cotxe
- Dia del Nen Hospitalitzat El 50% de nens amb una malaltia rara no tenen diagnòstic: «Per als pares, és molt inquietant»