Noves tecnologies

Nòmades digitals: el repte de treballar des de qualsevol lloc

Es tracta de deixar l’oficina i desenvolupar l’activitat laboral des de diferents llocs, l’única condició és la connexió a internet

Nòmades digitals: el repte de treballar des de qualsevol lloc
6
Es llegeix en minuts

¿Què es necessita? Un ordinador portàtil i un mòbil (i càmera de fotos si es tracta, com en aquest reportatge, de bloguers i ‘influencers’ que creen contingut sobre viatges, turisme, gastronomia, tendències, etc. És una tendència, amb un altre plantejament laboral, que es percep des de fa uns anys i amb la pandèmia s’ha multiplicat. ¿Què és un nòmada digital? Aquella persona que treballa utilitzant les noves tecnologies i la feina de la qual es pot desenvolupar independentment d’on es trobi. Només necessita tenir una bona connexió a internet. Hi ha persones que prefereixen moure’s, viatjar, no estar sempre al mateix lloc, i recorren als avantatges de l’era virtual per desenvolupar el seu ofici. Segons una enquesta portada a terme per Rumbo, el 26% dels espanyols o ja són nòmades digitals o estan preparant-se per començar la travessia. En això també influeix el posicionament del teletreball durant els anys de pandèmia per coronavirus.

Pros i contres

¿Els pros i els contres? «Vas als llocs que et dona la gana. Tenint connexió a internet i mòbil, t’és igual. Pots fer els teus propis horaris. Tens uns objectius per fer, compromisos amb una empresa o el que sigui... Perquè sempre van sorgint feines de màrqueting, col·laboracions, i acabes agafant-ho tot, és clar», explica Alberto Ribas, autor del blog de viatges, turisme i gastronomia ‘Alvientooo’. ¿Els contres? «Que has d’estar tot el dia buscant llocs per treballar que siguin més o menys còmodes. Pots necessitar material que no tens amb tu, consultar un llibre o fotos guardades en una memòria... Has de tornar a muntar la teva minioficina en cada viatge i això porta el seu temps. Sobretot en llocs que no estan gaire preparats», apunta.

Malgrat totes les traves, considera que és molt enriquidor. «En cada viatge coneixes gent nova, gent que fa coses variades..., i gent que t’ajuda en moltes ocasions, amb qualsevol problema que tinguis, sempre hi ha algú amb capacitat per fer de tècnic, d’informàtic... És una nova mentalitat en què tu col·labores amb tothom i tots col·laboren amb tu», expressa el bloguer de Pontevedra.

Per a Diana Millos, ser bloguera de viatges va suposar reunir en una sola faceta diverses passions. «Els que treballem a les xarxes estem tota l’estona connectats. No tenim horaris. També és el que ens agrada, va una mica en la nostra personalitat», expressa aquesta ‘influencer’, natural de Vigo.

«Fa set anys, quan vaig començar, era menys comú»

«Hi ha temporades que estic tot el dia fora, en altres llocs, altres països, i temporades més tranquil·les, que passo més temps a casa», explica Alberto Ribas, bloguer i ‘influencer’. Sota el nom d’‘Alvientooo’, Alberto Ribas, natural de Poio, crea contingut al seu blog de viatges, amb recomanacions de destinacions tant a Espanya com en altres països partint de la seva pròpia experiència. I recomana des de llocs per dormir, menjar, llocs curiosos, tendències, ‘lifestyle’, etc. Tot això redactat, com un viatger més, com ell mateix diu que és, i esquitxat amb fotografies seves en aquests llocs.

«Professionalment em dedico a això des de fa set anys. Soc autònom, abans vaig estar un temps com a ‘freelance’, tenia dues feines. Ara em dedico només a això: faig màrqueting digital, comunicació ‘online’, blog, viatges... Fonamentalment em centro en gastronomia i turisme. Participo, per exemple, en jurats gastronòmics. Em moc a Mèxic, Colòmbia, Turquia, Itàlia, Japó... Al viure aquí tinc més contingut de Galícia i Portugal. També d’altres comunitats com Andalusia, hi vaig bastant», explica Alberto.

Ribas treballava en una consultora. «Jo vaig estudiar Relacions Laborals. A la meva feina era assessor d’empreses: un món totalment diferent d’aquest. Fins que vaig decidir canviar: em va sortir bé però va ser tot un procés, és clar», expressa Alberto. Per emprendre aquest nou camí de bloguer i ‘influencer’ de viatges, per dir-ho d’alguna manera, es va formar com a ‘community manager’ i en màrqueting digital. «I a poc a poc va anar rodant tot. És cert que sempre que viatjava els meus amics em demanaven que els recomanés llocs, que els descrigués els meus viatges. Va ser per això que vaig decidir explicar-ho en un blog en lloc d’estar enviant-los contínuament correus», apunta Ribas.

Fa set anys, quan va decidir professionalitzar la seva activitat, ser nòmada digital era menys habitual. «Jo, si tinc internet i va bé, m’és igual el lloc, puc treballar des de qualsevol part. A més ara et trobes espais de ‘coworking’ a moltes ciutats en què pots pagar una tarifa diària i treballar més còmode. També en hotels i altres establiments ofereixen espais per treballar. Et connectes, fins i tot imprimeixes... Està molt millor. Quan jo vaig començar hi havia alguna persona d’altres països, sobretot, que ho feia. Però no gaires», explica Alberto. ¿I el tema de perdre avions? «Passa de vegades. Ho integro. Els aeroports m’agraden, no m’enfado quan cancel·len vols. M’ho prenc així», indica Ribas, que afegeix que procura tenir sempre un ordinador decent, càmera amb un parell d’objectius i mòbil.

«Prefereixo la incertesa a estar estancat»

«Vivo amb l’ordinador d’una banda a l’altra. ¿‘Full time’? Ja fa cinc anys que ho faig. Abans de fer el salt treballava com a ‘community manager’ en una empresa petita. Soc llicenciada en Psicologia, em vaig especialitzar en Psicologia Social. M’agradava la psicologia però no tant com per dedicar-m’hi. Per això quan vaig acabar vaig estudiar un màster en Comunicació i Màrqueting. Al final, el coneixement sobre Psicologia i el que vaig aprendre en el màster va sumar molt a l’hora d’aplicar-lo a les xarxes. Gestió de blog i xarxes. ¿La que més? Instagram», expressa Diana Millos, bloguera, ‘influencer’, creadora de contingut a www.dianamiaus.com i a totes les xarxes socials que utilitza.

Així la descriuen a la xarxa de xarxes: «Viatjar. Descobrir aquells trossets de cada lloc del món i explicar-ho en fotos, això és el que fa @dianamiaus. Ha convertit les seves dues passions en una forma de vida, i no podem més que envejar-la fins a l’infinit, perquè mare meva..., quines fotasses i quins llocs. La Diana és de Vigo (¡i tenim el gust de conèixer-la! ? ), però des de fa uns anys casa seva està en cada destí, en cada façana o lloc alt al qual sigui capaç de pujar, ha, ha, ha» (a www.vaidhe.com).

Aquesta ‘influencer’ de viatges de Vigo explica que el seu blog «està ben posicionat, unes 50.000 visites mensuals». «És purament de viatges. El que passa és que, al principi, la gent que feia contingut de viatges era més d’estil motxiller. Jo no. Jo feia ja fotos molt cuidades: surto posant, amb els meus vestits, una bona edició... Crec que això va ser el que em va diferenciar. Jo anava trobant llocs que la gent no coneixia, com un mirador de Porto, al qual vaig posar jo un nom i la gent va començar a dir-li així i ara consta amb aquest nom a Google... Tot suma: Psicologia, màrqueting, fotografia... I a partir d’allà et vas adaptant als canvis», apunta Diana. 

Notícies relacionades

¿El pitjor? «Estar connectada molt temps (noves tecnologies). No poder desconnectar. Hi ha vegades que tinc una càrrega de treball molt gran, que no tinc temps de fer tot el que he de fer o que m’agradaria fer. I altres vegades menys», apunta Millos.

Comenta que el futur no li fa por. «Gairebé prefereixo aquest punt d’incertesa abans de saber que estic estancada a la mateixa feina. Perquè ja sé el que és i només podia viatjar quan tenia vacances o dies lliures i m’agrada més la vida que porto ara», expressa la bloguera. Segons les seves paraules, «hi ha molta gent que no entén la seva feina». «Molts es pensen que això no és una feina, em passa molt, que estàs de vacances i no», afegeix Millos, que destaca les campanyes de treball a Nova York i treballar amb marques molt grans. «No m’ho hauria imaginat», conclou.