Congrés de ‘blockchain’ a Barcelona

La banca tradicional impulsarà la inversió en criptomonedes l’any que ve

La caiguda de les monedes digitals i del bitcoin amenaça projectes de ‘start-ups’

L’èxit del metavers es dona per fet, però no hi ha consens sobre quan esdevindrà

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El cartell de complet està virtualment penjat a l’European Blockchain Convention que se celebra fins avui a Barcelona. Amb gairebé 1.500 assistents i a previsió que el congrés creixi per a la pròxima edició, l’interès en ‘blockchain’ és evident. En moments difícils per a les criptomonedes, l’expectació és màxima en aquest univers econòmic tecnològic en auge i que promet ser la disrupció tècnica més important del pròxim decenni. 

El bitcoin s’ha desplomat en les últimes setmanes fins a l’entorn dels 20.000 dòlars i al sector hi ha un cert convenciment que s’estan produint canvis que estan afectant. Fins i tot un patrocinador del congrés de barceloní, la plataforma de préstecs en criptomonedes Celsius, ha reconegut que està a punt de fer fallida, mentre que el gegant Goldman Sachs intenta captar 2.000 milions de dòlars per aprofitar la situació i invertir en Celsius en cas que aquesta plataforma faci fallida. Són moments convulsos per a les firmes que operen amb criptomonedes i que estaven molt endeutades. Victoria Gago, cofundadora del congrés barceloní, considera que la situació està afectant els projectes de ‘start-ups’, al restar possibilitats de finançament, però que pot beneficiar el sector en el seu conjunt al ‘netejar’ el mercat i evitar palanquejaments empresarials excessius.

Els grans bancs tradicionals estan apostant ja per ‘blockchain’, les criptomonedes i el metavers. Sense dubtes però amb prudència davant la lentitud de la regulació legal, la banca tradicional prepara productes especialment dirigits als interessats en criptomonedes. Coty de Monteverde, directora del centre de ‘blockchain’ i criptomonedes del banc Santander, preveu l’aparició general de productes financers a la banca tradicional per invertir en criptomonedes. Segons la seva opinió es tracta d’un moviment general a escala internacional i que potser pugui veure’s afectat per la caiguda de les cotitzacions.

Sobre el metavers, Monteverde és més prudent i apunta que és difícil que la generalització de l’ús de les noves aplicacions arribi abans d’una desena d’anys, per les dificultats culturals però també derivades de la complexitat de bastir ponts de pagament entre el món virtual i el real. Però les expectatives són clares en l’àrea de l’entreteniment, en videojocs, al sector turístic...

Per al professor d’ESADE Xavier Pérez Corominas, especialista en ‘fintech’ i ‘blockchain’, la irrupció del metavers serà molt més ràpida del que la gent pensa com a conseqüència d’un transvasament ràpid de la inversió publicitària a la recerca de clients i mercats dinàmics. Segons la seva opinió, seran les empreses les que exerciran de motor i impuls dels desenvolupaments entorn del metavers. 

Notícies relacionades

Per l’enginyer de Meta (abans Facebook), Matteo Melani, el metavers obre un canvi revolucionari i disruptiu, i «molt més gran del que podem imaginar», que obre noves possibilitats d’interacció amb l’entorn. La coneguda futura internet en tres dimensions és l’aposta de Meta per al futur.

Per Laurent Perello, de Tron, el metavers «introdueix la possibilitat d’un creixement econòmic infinit, amb desenvolupaments futurs difícils d’imaginar». L’impacte més gran del metavers es donarà a curt termini i en els pròxims dos o tres anys en l’àmbit de l’oci i l’entreteniment, però hauran de buscar-se noves maneres de contactar amb el consumidor a tots els sectors i el metavers pot ser clau: «Tot està encara en construcció i disseny. Ningú és capaç de preveure cap a on anirà el metavers, però canviarà la manera com les empreses es connecten amb el consumidor». La transició d’aquestes aplicacions metaversianes en aplicacions de la web3, suportades pels usuaris, obre encara més l’elenc d’incerteses.