ero en curs

L’‘app’ d’entregues ultraràpides Gorillas inicia l’acomiadament de 300 treballadors a Espanya

  • La firma d’origen alemany ja va anunciar a finals de maig una reestructuració global i estudia com sortir del mercat espanyol

L’‘app’ d’entregues ultraràpides Gorillas inicia l’acomiadament de 300 treballadors a Espanya

Cedida

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’empresa Gorillas, especialitzada en l’entrega ultraràpida de productes a domicili, ha comunicat als seus treballadors a Espanya l’inici d’un acomiadament col·lectiu que afectarà tota la plantilla. Tres-cents treballadors, segons ha confirmat a EL PERIÓDICO la companyia. La direcció ha enviat correus electrònics als empleats, en els quals els insta a formar comissions negociadores per iniciar les converses de l’expedient de regulació d’ocupació (ero). Només a Catalunya té empleats 117 treballadors. La firma d’origen alemany, amb ‘supermercats fantasma’ ubicats a les principals ciutats del país, ja va anunciar a finals de maig una reestructuració global i que estudiava com sortir del mercat espanyol.

Menys d’un any ha trigat Gorillas a arribar a Espanya i començar a replegar veles. En l’era de les inversions ultraràpides, la plataforma digital ha avaluat l’estat dels seus comptes i ha decidit centrar-se en els mercats que li donen més rendibilitat. I Espanya no és un d’ells. L’empresa busca un soci local a qui traspassar-li els seus actius i els treballadors no formen part del tracte. Segons fonts consultades de la companyia, «segueixen les negociacions» amb un potencial interessat, però aquestes mateixes fonts declinen compartir el nom fins que es tanqui l’acord. A Espanya Gorillas operava fins ara amb cartera pròpia de clients i a través d’un acord que va aconseguir amb Just Eat per anunciar-se a través de la seva aplicació i utilitzar els seus clients per a les seves entregues de supermercat ultraràpides.

Notícies relacionades

La sortida de Gorillas del mercat espanyol ha sigut tan ràpida que els seus treballadors no han tingut temps d’organitzar-se sindicalment i l’empresa no té de moment interlocutor per negociar l’ero. És per això que els empleats hauran de constituir abans del 29 de juny una comissió ‘ad hoc’ amb 13 representants dels diferents centres de treball. Aquí CCOO i UGT estan donant suport d’assessorament als treballadors. Directius de la companyia, com el fins ara cap de projectes Pedro Suárez de Lezo, la van abandonar després de l’anunci de reestructuració global.

La retirada de Gorillas del mercat espanyol no s’entén sense l’operació que va efectuar l’octubre passat Delivery Hero. Aquest gegant del repartiment a domicili va entrar fa vuit mesos com a accionista de Gorillas amb 200 milions d’euros d’inversió. I el mateix Delivery Hero, dos mesos després, ampliava la seva participació a Glovo amb una agressiva compra de participacions que el van situar com l’accionista majoritari de la firma de les motxilles grogues. Glovo i Gorillas són competidors al mercat espanyol, ja que la firma originària del Poblenou de Barcelona té una divisió de ‘grocery’, és a dir, d’entregues de productes a través de supermercats fantasmes. Ara Delivery Hero està eliminant duplicitats i després de certificar les dues operacions decideix retirar la marca Gorillas del mercat espanyol per deixar el terreny espaiós per a Glovo, l’únic competidor de nivell en actiu del qual són els turcs Getir.