Sector agroalimentari

La lentitud administrativa posa en risc l’Agroparc de Casa Ametller

  • La cadena de supermercats no ha rebut encara llum verda tècnica per al projecte i això complica l’accés als fons europeus

  • La companyia, que no llança la tovallola, estudia arrencar un fons d’inversió associat al parc per invertir en ‘start-ups’ ‘foodtech’

La lentitud administrativa posa en risc l’Agroparc de Casa Ametller

Ricard Cugat

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Semblaven fets consumats, però l’Agroparc de Casa Ametller està encara en l’aire. Malgrat haver rebut ja el vistiplau de la Comissió Territorial de Catalunya, la cadena de supermercats està encara pendent de l’autorització tècnica administrativa i urbanística per tirar cap endavant el projecte, tot i que fa temps que s’ha superat el termini que tenia l’administració pública per respondre a la companyia. Aquesta situació, que el fundador i conseller delegat del grup, Josep Ametller, atribueix a la lentitud burocràtica pròpia del país, posa en risc un calendari que inclou sol·licitar (i rebre) una important dotació dels fons europeus Next Generation. I l’empresari és taxatiu: «Sense inversió pública faríem un projecte totalment diferent».

Així ho va exposar Ametller en un dels ‘afterworks’ organitzats per EL PERIÓDICO, on l’empresari va explicar que el projecte s’ha estancat en la fase de tramitació. «De moment no anem bé», va sentenciar. La iniciativa, va dir, «té tot el suport a nivell polític, però el nivell administratiu va molt lent: la part tècnica en aquest país va al seu ritme i seria una llàstima no poder abordar el projecte per qüestions administratives», va afirmar l’empresari.

El pla pretenia per tenir-ho tot a punt l’any que ve per començar l’obra civil, tenir acabades les instal·lacions per a finals del 2024 i arrencar, com a mínim el 80% del parc, el gener de 2025. El problema és que el Govern ha establert de límit el 2023 per sol·licitar les ajudes derivades dels fons europeus que s’articulen a través dels Projectes Estratègics per a la Recuperació i la Transformació Econòmica (PERTE) Agroalimentari o energètic. I, sense permisos públics, l’empresa no sol·licitarà l’ajuda, amb la qual cosa es quedaria sense bona part de la inversió de la qual depèn el parc.

L’Agroparc

L’Agroparc és un projecte del grup Ametller que pretén integrar en un mateix complex agricultura, ramaderia, agroindústria i generació d’energia renovable, on les noves tecnologies jugarien un rol clau. Així, la idea és que, per exemple un tomàquet, creixi dins d’hivernacles altament tecnificats que permetin controlar aigua, la llum i la temperatura, que el reg sigui amb aigües fluvials o reutilitzades, que els camions que el transportin estiguin alimentats amb combustible provinent de residus orgànics i que l’hortalissa viatgi dins de caixes amb etiquetatge intel·ligent. I que tot això passi en el mateix espai, d’unes 220 hectàrees, situat a l’Alt Penedès.

Els números que maneja la companyia indiquen que el projecte, que té en contra entitats com Unió de Pagesos, perquè veuen en la iniciativa una nova agressió al territori, generaria un impacte econòmic de 433 milions d’euros i ocuparia 3.100 persones, però necessita 180 milions d’inversió per posar-se en marxa. D’allà la importància de disposar d’una injecció de diners pública tan important com la que li pot brindar la Unió Europea a través dels fons Next Generation.

Fons per a ‘start-ups’

Notícies relacionades

A més, el projecte ha afegit ara una nova derivada. Segons va explicar Josep Ametller en el mateix acte, la companyia estaria valorant ampliar l’Agroparc vinculant-hi també un fons d’inversió per promoure la implantació de start-ups agroalimentàries. «Seríem capaços d’aixecar un fons de 7 milions per crear el Silicon Valley de l’‘agrotech’ o del ‘foodtech’», va assegurar l’impulsor de la iniciativa, que també va dir que ja havia parlat amb inversors interessats a participar-hi.

«Treballarem per fer-ho», va concloure Ametller, que va confessar, a més, que no té cap intenció de llançar la tovallola. De moment.