Energia

El Govern carrega en bloc contra Galán per dir «tontos» als clients de la tarifa regulada de llum

Calviño, Díaz i Garzón es regiren contra les crítiques del president d’Iberdrola i reclamen a les elèctriques «posar l’espatlla» per abaixar els preus en plena crisi energètica

El Govern carrega en bloc contra Galán per dir «tontos» als clients de la tarifa regulada de llum
4
Es llegeix en minuts
David Page

El Govern surt en tromba per criticar les declaracions del president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, amb les quals va dir «tontos» als clients (uns 10 milions de llars i petites empreses) que tenen contractada la tarifa regulada de llum. Les vicepresidentes Nadia Calviño i Yolanda Díaz i el ministre Alberto Garzón han carregat amb duresa contra el directiu per les seves paraules, i han reclamat a les grans energètiques «posar l’espatlla» per ajudar a abaixar els preus de la llum.

«El 80% dels espanyols estan pagant menys preu que l’any 2018 perquè han abaixat els impostos; només els tontos que continuen amb la tarifa regulada marcada pel Govern paguen aquest preu», va dir aquest dijous Galán, amb referència que el preu de la tarifa regulada depèn de l’evolució del mercat majorista d’electricitat, que és el que fa mesos que marca màxims històrics. Els clients amb tarifes del mercat lliure, uns 19 milions, compten amb preus que no estan subjectes a la volatilitat del mercat, però que també estan creixent per les revisions que fan les companyies elèctriques.

«Em sembla sorprenent la falta d’empatia, la lleugeresa i el to amb el qual es parla d’un tema tan important per a les famílies i ciutadans i també per a l’economia espanyola», va criticar la vicepresidenta i ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño. «Ha de rectificar amb caràcter immediat. Que una persona com ell es burli de les persones més necessitades del nostre país és una vergonya», va sentenciar la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, amb referència que per accedir al bo social de la llum (els descomptes que s’apliquen als consumidors vulnerables) cal tenir contractada la tarifa regulada.

En el mateix sentit, el ministre de Consum, Alberto Garzón, va censurar l’«excés verbal» del president d’Iberdrola i li va exigir «respecte i empatia» amb les persones que tenen contractada la tarifa regulada de llum (denominada Preu Voluntari per al Petit Consumidor, PVPC), entre les quals es troben les llars més vulnerables.

Campanya d’Iberdrola

En plena polèmica, Iberdrola ha anunciat el llançament d’una campanya per animar els consumidors a passar-se de la tarifa regulada a contractes de subministrament del mercat lliure. L’últim any 1,2 milions de clients han fet el salt del PVPC als contractes del mercat lliure per evitar la volatilitat i l’impacte de la pujada del mercat majorista, segons les dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

«Vint milions de llars a Espanya han vist com el seu rebut de la llum és igual o menor que fa un any. Són els d’aquells ciutadans que tenen tarifa lliure. No obstant, els contractes de la tarifa regulada pel Govern tenen com a referència els vaivens diaris dels mercats de l’energia i resulten insuportables per als ciutadans adscrits a aquesta tarifa», expliquen des d’Iberdrola. «Estalvi, estabilitat i seguretat són les propostes per les quals aposta la companyia, davant els contractes sotmesos a les incerteses i a la conjuntura d’un mercat regulat i inestable», han destacat des de l’elèctrica.

El Govern va obrir l’any passat una consulta pública per reformar la tarifa regulada i evitar que estigui tan exposada als moviments del mercat majorista de l’electricitat. El Ministeri per a la Transició Ecològica va paralitzar els canvis per la impossibilitat d’unir consensos entre les companyies elèctriques productores, les comercialitzadores i les associacions de consumidors sobre com abordar la reforma del PVPC. Des de l’Executiu es defensa vincular el preu de la tarifa regulada a referències més estables, establint mitjanes amb la cotització dels mercats de l’electricitat a llarg termini, per exemple.

El xoc per l’IPC

La vicepresidenta Calviño va denunciar aquesta setmana el retard en el canvi de com es mesura el preu de l’electricitat en el càlcul de la inflació i que està fent que l’IPC reflecteixi de manera distorsionada l’alça de la llum. I va responsabilitzar de la tardança les elèctriques per no facilitar durant mesos el procés per obtenir les dades detallades necessàries per al canvi i, en concret, va assenyalar «una elèctrica» que encara ara seguia sense remetre la informació a l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Calviño no va voler revelar el nom de l’elèctrica que encara no ha remès les dades, però es tracta d’Iberdrola. La companyia elèctrica al·lega que encara està recollint la informació addicional reclamada per l’INE. «Atesa la complexitat de les dades, hem demanat una ampliació del termini que se’ns ha atorgat per escrit i esperem que la informació la tingui l’INE en els pròxims dies», indiquen des d’Iberdrola. «Fa més de dos anys que les empreses elèctriques plantegen la desagregació de l’IPC tenint en compte els contractes a preu fix i no només la tarifa regulada».

Notícies relacionades

L’INE prepara un canvi total de com mesura l’evolució dels preus de la llum per calcular la inflació, amb l’objectiu d’ajustar millor les seves dades al consum real de les llars espanyoles. Fa anys que l’institut estadístic mesura el preu de la llum només amb l’evolució de la tarifa regulada, que ara representa només un 40% dels petits usuaris i que és la que més pujades ha reflectit en els últims mesos al dependre de la cotització del mercat majorista de l’electricitat, que ha estat marcant màxims històrics. I el canvi que es prepara és per incloure també en el càlcul de la inflació el preu de les tarifes elèctriques del mercat lliure.

La intenció inicial era tenir a punt la reforma en el mesurament dels preus elèctrics al gener, però el pla va quedar ajornat per no aconseguir que les elèctriques li enviessin les dades precises que necessitava per calcular l’índex de preus de consum (IPC).