Pla d’estabilitat

El Govern espera que el turisme arribi al 80% del seu nivell precovid malgrat la guerra

L’Executiu preveu una forta reactivació de l’activitat turística que servirà per compensar l’impacte en l’economia de la invasió de Putin i de la crisi dels preus de l’energia

El Govern espera que el turisme arribi al 80% del seu nivell precovid malgrat la guerra
2
Es llegeix en minuts
David Page

El Govern fia part de la recuperació econòmica del país que es consolidi la forta reactivació del turisme després de l’aturada durant la pandèmia. El creixement de l’activitat turística i el seu impacte en el conjunt de l’economia servirà per compensar parcialment l’impacte econòmic de la guerra i de la crisi dels preus de l’energia.

El full de ruta que planteja el Govern passa perquè durant aquest any el PIB turístic recuperi el 80% dels nivells del 2019 precovid, que va ser un any de màxims històrics per al sector. Així es recull en el Pla d’Estabilitat 2022-2025 i el Pla Nacional de Reformes remès per l’Executiu a la Comissió Europea aquest divendres.

«Al costat de l’impacte de la guerra, el segon factor que marcarà el creixement econòmic el 2022 serà la recuperació de l’activitat turística. Malgrat l’impacte limitat d’òmicron, el turisme manté el seu camí de recuperació i s’espera assolir en el conjunt de l’any el 80% de l’activitat turística registrada el 2019, després d’arribar el 2021 a una activitat turística superior al 50%», explica el Govern en les guies econòmiques remeses a Brussel·les.

De fet, la recuperació del sector turístic al llarg del 2021 s’estima que s’hagi saldat amb un PIB turístic pròxim als 90.000 milions d’euros, l’equivalent al 57% del registrat el 2019. I l’estimació governamental apunta que el PIB sectorial arribaria al 80% del registrat en l’últim exercici precovid, 23 punts més que l’obtingut el 2021.

La guerra de Rússia i les tensions als mercats energètics introdueixen una nova font d’incertesa per al sector turístic. D’una banda, «el conflicte generarà un impacte particularment negatiu sobre algunes economies més exposades a l’economia russa i que són principals emissors de turistes cap a Espanya, com Alemanya». D’altra banda, «aquest efecte negatiu es podria veure parcialment compensat per un efecte substitució positiu en la mesura que Espanya es percebi com un destí de més seguretat que altres destinacions competidors fora de l’entorn europeu».

Notícies relacionades

L’impacte de les diferents onades del coronavirus està sent ara molt més limitat que en el passat a causa dels elevats nivells de vacunació, cosa que també està permetent la progressiva retirada de les restriccions i controls específics que afecten l’activitat turística, singularment el transport aeri. En això es recolza el Govern per recolzar la seva previsió de creixement del sector, tradicional escut anticrisi de l’economia nacional i que ha patit una caiguda en els dos últims anys.

«Tot i que la guerra de Rússia a Ucraïna i les tensions als mercats energètics introdueixen una nova font d’incertesa per al sector amb més impacte en els marges que en la demanda, la inèrcia positiva que estava registrant l’activitat turística al llarg del segon semestre del 2021 apunten a la forta recuperació del turisme el 2022», sentencia l’Executiu. «Aquesta evolució permetrà mitigar parcialment els efectes negatius que l’alça de preus energètics tindrà sobre els saldos i contribucions del sector exterior a l’activitat econòmica durant el 2022».