Canvis en la normativa

¿Quan s’ampliarà el permís de paternitat a sis mesos?

La situació econòmica més adversa suposa traves per elevar la prestació pel seu impacte en les empreses

permiso-paternidad

permiso-paternidad

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La baixa de paternitat de sis mesos troba més dificultats de les que es preveien per ser aplicada entre les empreses, tant pel seu cost econòmic com per les implicacions de tipus cultural i personals que existeixen. Els estudis sobre el permís de paternitat són encara parcials, però reconeixen que només si és obligatori es podria implantar de manera generalitzada. Mentre els futurs pares sospiren davant la possibilitat de disfrutar dels seus nous fills de manera intensiva durant sis mesos, les empreses tendeixen a advertir que, sense mesures compensatòries clares per part de l’Administració, la seva aplicació podria afectar de manera directa el compte de resultats. 

Javier Blasco, director de la firma d’ocupació Adecco Group Institute, opina que l’aplicació de les baixes per paternitat depèn en gran manera de la situació cultural i d’aspectes que superen la normativa. Des del seu punt de vista, «si la norma s’entremet massa, pot arribar a ser contraproduent amb els objectius d’avançar en mesures de recolzament a la conciliació i corresponsabilitat laboral i familiar». Segons la seva opinió, la situació més habitual és que la gestió de personal a l’empresa es faci «a la carta», amb adaptació a les necessitats personals i familiars de la plantilla. Descarta que les empreses tinguin en compte possibles permisos de paternitat en els seus processos de selecció de personal i afirma que les possibles reticències a l’ús complet del permís tenen més a veure en concepcions profundes més relacionades amb els usos socials i el temor que un període prolongat d’absència de l’empresa sigui un llast en la projecció professional. 

Sobre la possibilitat que el permís de paternitat es pugui arribar a estendre fins als sis mesos, Blasco reconeix que «les empreses han de tirar endavant el seu compte de resultats» i que l’Administració no ha aclarit de quina manera es podria compensar les empreses per l’absència dels seus professionals. 

Una altra qüestió és si els empleats implicats amb la seva empresa estaran disposats a estar «fora de joc» durant sis mesos. La pandèmia va demostrar que fins i tot en un període de confinament les dones van mantenir els seus rols tradicionals, per la qual cosa l’ampliació de la baixa per paternitat a sis mesos només sembla possible en el cas de ser obligatòria.  

Notícies relacionades

Els resultats de l’estudi del Govern que va analitzar els efectes de l’aplicació del permís de paternitat a Espanya en un primer moment van ser clars. Les taxes d’ús per part dels homes de la part transferible del permís de maternitat, del permís de lactància, de l’excedència per cura de familiars i de la reducció de jornada per cura de familiars van ser molt baixes. En canvi, en el cas de l’únic permís al qual es tenia dret de manera individualitzada, el permís de paternitat, la taxa d’ús va superar el 60% (respecte dels naixements). «Sembla que els homes espanyols responen de manera majoritària al fet conjunt de tenir permisos ben remunerats i no transferibles (si no l’utilitzen ells, es perden). En gran manera, aquest resultat s’observa també en la resta de països», conclou l’informe.

L’aplicació del permís de paternitat ha sigut un èxit des del punt de vista de la conciliació laboral i familiar. Els pares espanyols en van començar a fer un ús majoritari des del començament. Com a resultat, la participació relativa del pare en la cura dels fills és considerablement més gran entre els que van utilitzar el permís de paternitat que per al grup dels que no el van utilitzar. Es van percebre dues situacions simultànies. Alguns pares, a l’utilitzar els seus dies de baixa per paternitat, «tenen una nova experiència que els porta a implicar-se posteriorment més en la cura dels seus fills petits». D’altres que ja tenien unes actituds de gènere més igualitàries i una predisposició a implicar-se activament en la cura dels seus fills ja tenien una inclinació alta a utilitzar el permís de paternitat, una vegada que aquest s’aprovés. «Les dades permeten afirmar que hi ha una associació positiva entre el fet d’utilitzar el permís de paternitat i una implicació més gran dels pares en les cures infantils», va concloure l’informe.