Pensions contributives

El Suprem avala el complement per maternitat a la pensió per als homes de forma retroactiva

El Suprem avala el complement per maternitat a la pensió per als homes de forma retroactiva

123RF

1
Es llegeix en minuts
EFE

El Tribunal Suprem ha reconegut la retroactivitat del complement de maternitat a les pensions contributives als homes que estiguin en la mateixa situació que les dones, en una sentència que es farà pública en els pròxims dies i el contingut de la qual ha avançat en una nota.

El 16 de febrer el ple de la sala quarta va resoldre que el complement per maternitat a les pensions contributives del sistema de la Seguretat Social s’ha de reconèixer amb efectes retroactius als homes que estiguessin en la mateixa situació que les dones.

En la seva nota, el Suprem recorda que la llei general de la Seguretat Social del 2015 va reconèixer un complement per maternitat a les dones que complissin determinats requisits.

Posteriorment, el desembre del 2019, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va declarar que el dret de la Unió s’oposa a una norma que reconeix el dret al complement a les dones en les condicions previstes en aquest precepte mentre que elo nega als homes que es trobin en idèntica situació.

La Seguretat Social espanyola entenia que el dret al complement dels homes que complissin aquests requisits s’havia de reconèixer únicament amb efectes a partir de la publicació de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea al DOUE (Diari Oficial de la Unió Europea).

Notícies relacionades

No obstant, la sala ha establert que els homes que reuneixin les exigències establertes tenen dret que el complement de pensió per aportació demogràfica se’ls reconegui amb efectes retroactius.

La interpretació que fa el Tribunal de Justícia de la Unió Europea d’una norma de dret de la Unió es limita a aclarir i precisar el significat i abast d’aquesta norma, tal com hauria d’haver sigut aplicada des de la seva entrada en vigor, sense que la sentència del desembre del 2019 (C-450/18) hagi establert cap limitació temporal en el seu pronunciament, afegeix la nota.