Empreses

L’alta direcció d’Inditex va guanyar el rècord de 79 milions el 2021, el triple que un any abans

Sous, incentius i indemnitzacions són darrere de la pujada

En compensacions per la marxa d’executius va desemborsar 10 milions, la xifra més alta de la seva història

L’alta direcció d’Inditex va guanyar el rècord de 79 milions el 2021, el triple que un any abans
4
Es llegeix en minuts

L’any passat va ser convuls a la cúpula directiva d’Inditex. Al novembre es va anunciar que Marta Ortega substituiria Pablo Isla com a presidenta, que Óscar García Maceiras faria el mateix amb Carlos Crespo al lloc de conseller delegat i que quatre directius passarien a exercir funcions d’alta direcció, per la qual cosa la xifra d’executius del més alt nivell va passar de 21 a 23. Uns mesos abans havien marxat de la multinacional gallega dos pesos pesants, Antonio Abril i Ramón Reñón, que van rebre les seves respectives indemnitzacions. També va ser l’exercici en el qual es va abonar, per primera vegada, l’import corresponent al primer cicle del pla d’incentius a llarg termini per als màxims responsables. Totes aquestes circumstàncies van provocar que la companyia desemborsés l’any passat 79,2 milions d’euros als seus alts directius, dels quals 10 van ser indemnitzacions, segons recull tant la Memòria Anual com l’Informe de Govern Corporatiu corresponent a l’exercici 2021 de l’empresa.

A la partida dels 79,2 milions no estan inclosos els sous ni de Pablo Isla ni els dels dos consellers delegats que va tenir l’any passat: Carlos Crespo fins al 30 de novembre i Óscar García Maceiras a partir d’aquesta data.

Els 79,2 milions en nòmines és la xifra més elevada abonada per Inditex en la seva història. El 2018, van ser 30,8 milions; el 2019 van pujar fins als 31,1 i el 2020 van baixar fins als 27. És a dir, els gairebé 80 milions que es van embutxacar els màxims executius el 2021 suposen gairebé tres vegades més que l’any anterior.

Per la seva banda, els 10 milions en indemnitzacions també són la quantia més gran de la seva història. Una xifra que contrasta amb l’absència d’aquest tipus de despesa des de l’exercici 2013. La quantitat anterior més elevada que va pagar per la sortida dels seus directius datava del 2005 quan es van abonar 6,6 milions. El setembre d’aquell any, José María Castellano va dimitir com a vicepresident del consell. Un parell de mesos abans havia arribat Pablo Isla.

Els 79,2 milions corresponen a les remuneracions dels 23 alts directius que té la firma –estan exclosos tant el president executiu, Pablo Isla, com el conseller delegat, Carlos Crespo, primer, i des del novembre passat Óscar García Maceiras– i inclouen tant la retribució fixa com la variable meritada a l’exercici 2021. Els comptes publicats per la multinacional gallega no desgranen la quantia del sou fix, però en anys anteriors rondava els 30 milions.

Quant a la retribució variable, el 2020 no va dedicar cap partida a aquest capítol, mentre que l’exercici passat va incloure la variable a llarg termini relativa al primer cicle (2019-2022) del pla d’incentiu 2019-2023. Per aquest concepte, els 23 dirigents en van percebre 27,5 milions, que es van dividir en 13,4 milions en metàl·lic i 14,1 milions en accions d’Inditex, equivalent a un total de 648.398 títols.

A més de la retribució fixa i la variable, dins els 79,2 milions també s’inclouen els 10 amb els quals la companyia va indemnitzar alguns dels seus executius després de la seva marxa. Tot i que l’empresa no especifica les quanties que va rebre cada directiu, l’any passat van abandonar Inditex dos històrics. Al gener, Antonio Abril Abadín va renunciar a la secretaria general d’Inditex i a la del consell d’administració. Portava més de tres dècades en la firma. El seu substitut va ser Óscar García Maceiras, que al novembre va ascendir al lloc de conseller delegat.

Al juny va marxar un altre històric, Ramón Reñón, que era a la multinacional des del 1992 i que des del 2008 era el director general adjunt al president. Estava considerat un dels homes de confiança d’Amancio Ortega i també va renunciar de forma voluntària.

Amb la sortida d’aquests dos pesos pesants, la cúpula directiva es va reduir a 19 membres. Però el desembre passat va augmentar a 23, amb la qual cosa també va créixer la partida dedicada als sous dels màxims executius.

Alta direcció d’Inditex

Beatriz Padín Santos (directora de dona de Zara), Miguel Díaz Miranda (director financer i d’operacions de Zara) i Javier García Torralbo (director general d’‘ecommerce’ de Zara) van passar a exercir funcions d’alta direcció al ser nomenats membres del comitè de direcció de la societat. A més, Carlos Crespo va passar a ser un alt directiu com a director general d’operacions.

També dins de la partida dels 79,2 milions hi ha la remuneració meritada (no feta pública per la companyia) a Óscar García Maceiras per l’acompliment de les funcions del càrrec de secretari general i del consell, entre el 31 de març del 2021, data del seu nomenament, i el 30 de novembre del 2021, quan va ser elegit nou conseller delegat, per la qual cosa va cessar en les seves funcions d’alta direcció. També està incorporat el salari de Carlos Crespo González pel seu càrrec de director general d’operacions, transformació sostenible i digital del grup, i les de Javier Monteoliva Díaz, com a director jurídic fins al 30 de novembre del 2021, així com el càrrec de secretari general i del consell des de l’1 de desembre del 2021 fins al tancament de l’exercici 2021, el 31 de gener del 2022.

Notícies relacionades

Entre els 23 membres de la cúpula hi ha els màxims responsables de les cadenes d’InditexJosé Pablo del Bado (director de Pull&Bear); Antonio Flórez (director de Bershka); María Lorena Mosquera (directora de Zara Home); Jorge Pérez Marcote (director de Massimo Dutti); Óscar Pérez Marcote (director de Zara); José Luis Rodríguez (director d’Uterqüe); Beatriz Padín Santos (directora de dona de Zara) i Carmen Sevillano (directora d’Oysho).

Els 23 alts directius compten amb una clàusula de garantia en el supòsit que siguin acomiadats per Inditex –per acomiadament improcedent o nul– o perquè abandonin l’empresa de forma voluntària. En aquests supòsits, tenen dret a una indemnització bruta equivalent a dues anualitats calculada sobre la retribució fixa i variable per a aquell any.

Temes:

Inditex Empreses