Tarifa elèctrica

La pròxima revolució del rebut de la llum: un preu diferent cada 15 minuts, no cada hora

El mercat elèctric espanyol ja treballa en coordinació amb Europa en el nou sistema de fixació de preus amb l’objectiu de reduir els temps i ajustar encara més la producció a la demanda de cada moment del dia. Ja no hi haurà 24 preus diferents cada dia, sinó 96

La pròxima revolució del rebut de la llum: un preu diferent cada 15 minuts, no cada hora
5
Es llegeix en minuts

En els últims mesos, el mercat majorista de l’electricitat ha estat marcant màxims històrics i la crisi s’ha aguditzat en les últimes setmanes per l’impacte que ha tingut en els preus energètics la invasió militar de Rússia sobre Ucraïna. Rècord rere rècord, els ciutadans han notat que el preu del mercat elèctric canvia segons el moment del dia. El cost energètic varia d’una hora a l’altra per a milions de llars i això ha anat calant. Ara, Red Eléctrica i OMIE es preparen per operar amb preus diferents cada 15 minuts i no cada hora, segons estableix la normativa europea per a tots els mercats elèctrics comunitaris i altres de fora de la UE, però acoblats al sistema europeu.

No sempre ha sigut així. Fins fa uns anys, el mercat majorista elèctric –en el qual generadores, comercialitzadores i ‘traders’ compren i venen l’electricitat que es consumirà l’endemà– marcava exclusivament un preu mitjà diari.

Va ser l’1 de juliol del 2015 quan es van començar a marcar preus diferents cada hora del dia per als clients acollits a la tarifa regulada (actualment uns 10 milions de llars) i per als consumidors que compren l’electricitat directament al mercat.

L’operador del sistema elèctric, Red Eléctrica, ajusta la producció elèctrica requerida i el consum previst cada hora i el gestor del mercat elèctric espanyol (OMIE) estableix els preus en funció de l’oferta i la demanda i del tipus d’energia generada cada hora. A requeriment de la Unió Europea, el preu de la llum canviarà encara amb temps més curts. Un canvi profund que és probable que provoqui una nova revolució en el rebut de la llum.

Els canvis començaran al maig

Els professionals del sector elèctric espanyol ho començaran a notar de manera imminent al maig, però passarà més temps perquè els clients es vegin afectats directament pels nous terminis.

Red Eléctrica començarà a utilitzar d’aquí a unes setmanes el nou sistema de programació cada 15 minuts en la seva tasca d’ajustar l’oferta i la demanda per garantir-ne el subministrament. Les ordres per quadrar producció i consum escurçaran els seus terminis i s’activaran cada quart hora a partir del 24 de maig. És només un primer pas i es continuaran reformant altres serveis tècnics del sistema elèctric.

Períodes de 15 minuts el 2024

Períodes de 15 minuts el 2024El full de ruta nacional estableix que l’octubre de l’any que ve també s’utilitzaran períodes de 15 minuts en els serveis de correcció de desviacions d’oferta i demanda d’energia. Un cop completat l’ús dels períodes per quarts en els serveis tècnics, ja es podrà activar el sistema per fixar també els preus de la llum en el mercat majorista cada 15 minuts, no cada hora, com fins ara.

Si es compleixen els terminis previstos, els plans d’OMIE implicaran establir preus cada quart d’hora a principis de 2024, segons l’última documentació remesa pel grup al Comitè d’Agents del Mercat. Aleshores ja no hi haurà 24 preus diferents cada dia, sinó 96.

Algoritme per al nou sistema

Els operadors de tots els mercats elèctrics europeus ja estan treballant en el disseny del nou algoritme que permetria establir els preus cada 15 minuts i també fer els ajustos entre països fàcilment si uns estats comencen a utilitzar la nova franja horària mentre que d’altres continuen utilitzant el sistema per hores senceres.

L’objectiu és tenir a punt l’algoritme aquest any, a l’octubre, i després obrir un període de proves per garantir que el seu funcionament és segur i fiable, segons confirmen a ‘El Periódico de España’ fonts del sector elèctric coneixedores del procés.

Preus cada hora

El preu del mercat elèctric –conegut com a pool– condiciona directament la factura que paguen els 10 milions de clients que actualment estan acollits a la tarifa regulada de la llum o al preu voluntari per al petit consumidor (PVPC), per al qual actualment s’aplica un preu diferent cada hora per al component energètic de la factura.

Els 17 milions de clients amb tarifes del mercat lliure tenen preus estables i no els afectarà de manera immediata els moviments del mercat, sinó que ho notaran quan la seva companyia elèctrica revisi les tarifes de manera anual o biennal, i en aquestes revisions és l’evolució del pool la referència que s’utilitza generalment.

Canvis en els últims anys

L’estiu passat, un altre canvi legal va fer que molts ciutadans s’adonessin que el preu de la llum és diferent en funció de l’hora a la qual es consumeix. L’1 de juny, el Govern i la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) van reformar la factura elèctrica de tots els consumidors –sí, de tots, no només de les llars amb tarifa regulada– amb l’aplicació de diferents preus en la part regulada del rebut en diferents trams horaris, de manera que són més barates les hores amb menys demanda i més cares les hores en què es concentra més consum.

L’objectiu de la reforma que va entrar en vigor el juny amb diferents franges de preus per hores és incentivar els clients perquè canviïn part del seu consum elèctric a les hores en què hi ha menys demanda simultània per evitar saturacions del sistema i fer innecessàries noves inversions per ampliar les infraestructures.

Les polèmiques franges horàries

Notícies relacionades

Es van començar llavors a aplicar diferents trams de preus en la part regulada del rebut: hores vall (de mitjanit a 8 del matí), hores planes (de 8 a 10, de 2 a 6 de la tarda i de 10 a 12 de la nit) i hores punta (de 10 del matí a 2 de la tarda i de 6 de la tarda a 10 de la nit). Això els dies feiners, perquè els caps de setmana tot el dia era hora vall.

Amb l’entrada en vigor del nou model de franges horàries no va tardar a saltar la polèmica sobre la necessitat que els consumidors s’haguessin d’aixecar de matinada per posar la rentadora o per planxar amb l’objectiu d’utilitzar les hores del dia en què la llum era més barata.