Energia

Preu de la llum avui, 8 d’abril: aquestes són les hores més barates

L’electricitat marca el preu més baix des que va començar la guerra

  • Les 23 mesures del pla antiguerra anunciades pel Govern espanyol

  • El Govern central abaixa la llum sis euros de manera urgent

  • Últimes notícies de la guerra d’Ucraïna, en directe

Preu de la llum avui, 8 d’abril: aquestes són les hores més barates
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

 El preu de l’electricitat al mercat majorista s’ha desplomat aquest divendres un 28% fins a situar-se en 154,7 euros el megawatt hora (euros/MWh), el preu més baix des que va començar la invasió russa d’Ucraïna.

Malgrat aquest nou descens, el tercer de manera consecutiva, el preu de la llum duplica l’import que va marcar fa just un any (69,62 euros), tot i que se situa més d’un 25% per sota respecte a les xifres del passat 24 de febrer, quan va començar la guerra a Ucraïna.

A més, el preu d’aquest divendres serà el més baix des del 19 de febrer, quan la llum es pagava a 137,76 euros/MWh, i és un 72% inferior en comparació amb el rècord de 544,98 euros/MWh registrat el 8 de març.

En els vuit primers dies d’abril, el preu de l’electricitat se situa de mitjana en 227,44 euros/MWh, un 20% per sota el valor de març, el mes més car de la història amb 283,3 euros/MWh, i duplica el preu mitjà del 2021 (111,4 euros/MWh), el més alt des que hi ha registres.

Per franges horàries, el preu màxim es registrarà entre les 21.00 i les 22.00, amb 252,08 euros/MWh, mentre que el mínim serà de 7 euros/MWh entre les 15.00 i les 17.00.

Els preus del mercat majorista repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a què estan acollits gairebé 11 milions de consumidors a Espanya, i serveixen de referència per als altres 17 milions que contracten el seu subministrament al mercat lliure.

Notícies relacionades

El Govern ha inclòs al macrodecret de mesures contra l’impacte econòmic de la guerra una revisió avançada de la retribució que reben part de les energies renovables i que s’ha disparat amb ingressos extres com a conseqüència de la pujada de preus de l’electricitat. El president Pedro Sánchez aventura que la revisió permetrà rescatar 1.800 milions d’euros aquest any i utilitzar-los per abaixar encara més i de manera immediata els càrrecs que s’inclouen a la factura elèctrica, cosa que es traduirà en una rebaixa del rebut. Una rebaixa que es traduirà en una retallada de 6 euros a la factura elèctrica d’un consumidor mitjà cada mes, segons les estimacions de l’Executiu.

Espanya presentarà aquesta setmana juntament amb Portugal una proposta a la Comissió Europea per intervenir el mercat elèctric, establint un límit al preu del gas que s’utilitza per produir electricitat (entorn dels 30 euros per megawatt hora), incloure la diferència del cost real de les centrals de gas com a cost del sistema elèctric i fixar una doble cotització amb un preu diferent per a l’electricitat que es ven a França a través de les interconnexions. L’Executiu preveu que Brussel·les trigarà a pronunciar-se sobre aquesta proposta, i fins aleshores no es podria aplicar aquesta reforma i no es notarà en el rebut de la llum de llars i empreses amb una rebaixa substancial.