Negocis amb problemes

Les pimes i els autònoms alerten d’una allau d’impagaments i retards en el pagament de factures

La Plataforma Multisectorial contra la Morositat atribueix l’empitjorament a la inflació, el final de la moratòria en la llei concursal i les noves condicions dels crèdits ICO

Les pimes i els autònoms alerten d’una allau d’impagaments i retards en el pagament de factures
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM) alerta d’un creixement dels impagaments i l’empitjorament dels terminis de pagament aquest any, que afectarà essencialment les pimes i els autònoms

Durant una assemblea d’aquesta organització que agrupa més d’un milió de pimes i autònoms, el seu president, Antoni Cañete ha advertit que «la inflació, el final de la moratòria de la llei concursal i els canvis de condicions dels crèdits ICO podrien tenir un efecte devastador en els terminis de pagament, incrementant les empreses zombi i el risc d’impagament en un cercle viciós gairebé sense retorn». Fa unes quantes setmanes que la plataforma llança la veu d’alerta.

Efecte multiplicador negatiu

Per a Cañete, que també presideix la patronal catalana Pimec, «la situació actual s’agreujarà més del que imaginem. La pèrdua de valor que causen els alts nivells d’inflació a què estem assistint provocaran un «efecte multiplicador negatiu sobre els ingressos de les empreses que no aconsegueixin cobrar les factures a termini, enquistant la situació».

La inflació està estretament connectada a la morositat en les relacions comercials, assegura. Amb la pujada, els terminis de pagament s’allargaran, el cost financer dels terminis de pagament s’incrementarà, augmentarà la probabilitat d’impagament i es reduirà la capacitat de finançament de les empreses incrementant el cost, ha afirmat Cañete. Actualment, a això s’afegeix la tendència a l’alça dels tipus d’interès (serà més car i difícil finançar cada dia de retard en el cobrament). És per això que ha insistit en la necessitat d’aprovar el règim sancionador davant l’incompliment dels terminis legals de pagament, paralitzat des de fa gairebé dos anys. A més, avisa de «la picaresca», que «també s’aprofitarà de la històrica situació d’inflació i repercutirà sobre manera en els nivells de morositat fins a un punt gairebé sense retorn».

Notícies relacionades

Durant l’assemblea oberta, celebrada a l’Oficina del Parlament Europeu a Espanya, Cañete també ha explicat que són insuficients les últimes mesures que està preparant el Govern (el projecte de llei Crea i Creix i el nou pla de pagament a proveïdors d’ajuntaments). A més, ha instat a incloure un «pacte de pagaments» dins el pacte de rendes que negocien la patronal i els sindicats.

En l’assemblea han participat el secretari d’Estat d’Economia, Gonzalo García; i el diputat del PDeCat, Ferran Bel i ponent del règim sancionador contra la morositat. Segons Cañete, Bel ha plantejat la possibilitat d’incorporar el règim sancionador pendent al text de la llei Crea i Creix.