Morositat

La Plataforma contra la Morositat adverteix d’una explosió d’impagaments a partir de maig

El termini mitjà de pagament de les factures va baixar a 72 dies en el sector privat i a 61 dies en el públic el 2021

La Plataforma contra la Morositat adverteix d’una explosió d’impagaments a partir de maig
3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El termini mitjà de pagament de les factures a Espanya segueix per sobre del límit legal (60 dies en el sector privat i 30 dies en el públic), però el 2021 es va produir «un significatiu descens», segons la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM). En el seu informe sobre l’exercici passat, la Plataforma rebaixa a 72 dies el termini mitjà de pagament de les factures al sector privat, davant els 77 del 2020. En el cas del sector públic, el termini mitjà va baixar de 77 a 61 dies.

Des del punt de vista d’Antoni Cañete, president de la PMcM, la millora «té molt a veure amb les mesures de liquiditat preses pel Govern davant la crisi de la covid», algunes de les quals condicionades al compliment dels terminis de pagament. Així, tant els crèdits ICO per a empreses com la injecció de fons covid a comunitats autònomes i ajuntaments han contribuït –segons la Plataforma– a agilitar el pagament de factures. «Això demostra que les ajudes condicionades a pagar les factures pendents milloren els terminis de pagament, tot i que segueixen lluny del màxim legal», va explicar Cañete aquest dimecres durant la presentació dels resultats de l’informe elaborat a partir d’una enquesta a 800 petites i mitjanes empreses representatives del conjunt del país.

Després de saludar la millora dels terminis de pagament el 2021, el president de la patronal va advertir que la tendència es pot torçar greument a partir del mes de maig, quan caduqui el període de carència dels crèdits ICO i les pimes hagin de començar a fer front a la devolució. «Quan això ocorri, assistirem a una ruptura de la cadena de pagaments important; no oblidem que mig milió d’empreses estan en risc de fallida principalment pel retard en els pagaments», va alertar Cañete. 

De moment, la ràtio de morositat dels enquestats (tant per cent d’impagaments respecte al total de facturació), es va xifrar el 2021 en el 4,8%, lleugerament inferior respecte al 5,4% del 2020. 

«Si no prenem mesures que garanteixin l’obligatorietat en el compliment dels terminis de pagament tindrem en la morositat la principal causa del tancament d’empreses», va afegir Cañete. Des d’aquest punt de vista, la PMcM considera urgent que el Govern permeti avançar en la tramitació del règim sancionador que es manté embussat al Congrés dels Diputats des del maig del 2020.

Les grans, pitjor pagadores

Per al 61% dels enquestats, el tipus de client per mida d’empresa que més tarda a pagar-los són les grans companyies (les que tenen una facturació superior a 50 milions d’euros). Segons els enquestats, el 80% de les grans empreses superen el termini legal de pagament de 60 dies: el 38% paga entre 60 i 90 dies, mentre que el 42% de les grans empreses abonen les seves factures en terminis superiors als 90 dies. Només el 20% paguen dins del termini legal.

En el cas de les pimes, l’informe mostra que el 49% abona els pagaments en termini; hi ha un 45% que liquida les seves factures en un termini entre 60 i 90 dies, mentre que un altre 5% depassa aquest límit.

Notícies relacionades

A més l’informe constata que el 2021 el 66% dels proveïdors va haver d’acceptar contractes o acords comercials amb clients (dels sectors públic i privat) que els imposaven terminis de pagament superiors als permesos per la llei (30 o 60 dies respectivament).

A això també se suma que, en cas de patir impagaments, el 83% dels proveïdors mai o gairebé mai van exigir als seus clients morosos els interessos de demora; i el 92% dels proveïdors no van exigir la indemnització legal de 40 euros per costos de recobrament en cas de retard o impagament.