Crisi energètica

Competència investigarà 18 gasolineres per apujar preus davant la bonificació estatal

Facua ha denunciat els fets davant l’organisme, que estudiarà el cas i decidirà si obrir un expedient sancionador

Competència investigarà 18 gasolineres per apujar preus davant la bonificació estatal
2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

L’organització en defensa dels drets dels consumidors Facua ha detectat que 230 gasolineres a tot l’Estat van apujar el preu de la gasolina el mateix dia que entrava en vigor el decret governamental per abaixar el seu cost. I d’aquestes, 18 són a Catalunya. Així ho ha traslladat l’associació a l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), que en un comunicat aquest dimecres assegura que investigarà els fets denunciats, determinarà si hi ha indicis suficients de la infracció i iniciarà, si així ho confirma, un expedient sancionador.

La denúncia assenyala 18 estacions de servei que, a dia 1 d’abril, van aplicar increments d’almenys 5 cèntims sobre el preu dels carburants. Just aquell dia entrava en vigor el reial decret 6/2022 que adoptava mesures urgents per respondre a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra d’Ucraïna. Entre les quals, l’obligació per a les gasolineres de repercutir als clients una bonificació de 20 cèntims per litre de combustible fins al 30 de juny. Segons el pla pactat, el Govern tornarà 15 d’aquests cèntims a les gasolineres, traient els diners dels Pressupostos Generals de l’Estat.

No obstant, malgrat l’acordat a nivell polític més de 200 de les 5.000 estacions de servei «que van actualitzar els seus preus i se’ls van comunicar al Ministeri per a la Transició Ecològica durant el matí de l’1 d’abril van aplicar pujades de 5 cèntims o superiors en els preus del gasoil», assegura Facua en una denúncia traslladada en primer lloc al Ministeri de Consum i a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

«Davant la falta de resposta de Consum i la incògnita de si haurà traslladat els fets a les comunitats autònomes, Facua ha optat per dirigir-se directament a les seves administracions de protecció al consumidor, que tenen potestat sancionadora», explica l’entitat. «És pràctica habitual de la Direcció General de Consum del ministeri d’Alberto Garzón no contestar a les denúncies que està interposant l’associació des que va començar la legislatura i que afecten ja més de 500 empreses», critica.

Denúncies a 13 comunitats

Facua ha presentat denúncies similars en 12 autonomies més. D’acord amb les seves dades, Andalusia és la comunitat amb més nombre de gasolineres denunciades (65), seguida de Castella-la Manxa, amb 46, i el País Valencià, que n’acumula 11. Quant a les 18 de Catalunya, la meitat se situen a Barcelona, 6 a Tarragona, 2 a Lleida i una a Girona. A la Comunitat de Madrid només s’ha denunciat sis gasolineres i a Euskadi, una.

Notícies relacionades

En el text, Facua recorda que el decret llei en qüestió estableix que «les autoritats competents en matèria de consum podran sancionar les pràctiques comercials deslleials amb els consumidors o usuaris relacionats amb l’aplicació del descompte».

De les 230 estacions de servei denunciades, 26 pertanyen a Repsol. En segon lloc, la cadena que acumula més denúncies és ES Carburantes, amb 12, seguida de Farruco SA, amb 10. A continuació Cepsa, amb vuit gasolineres, Galp amb set, MaxOil amb sis i BP amb quatre.