Amb la invasió en marxa

Espanya continua rebent gas de Rússia, però ja concentra el 43% de les compres als EUA

  • Les empreses energètiques espanyoles mantenen les importacions de gas rus, que torna a col·locar-se com a tercer proveïdor més important amb un 8,7% del total al març

  • Seguiu l’última hora de la guerra d’Ucraïna aquí

Espanya continua rebent gas de Rússia, però ja concentra el 43% de les compres als EUA
2
Es llegeix en minuts

Espanya manté l’arribada de gas procedent de Rússia. El mes passat, amb la invasió militar d’Ucraïna ja en marxa, les compres de gas rus van concentrar el 8,7% de totes les importacions del país, i van tornar a col·locar Rússia com a tercer proveïdor més important (després d’haver sortit del podi i haver caigut al 5,7% al febrer), segons les dades de l’últim butlletí estadístic d’Enagás, l’operador del sistema gasista espanyol.

Des del sector gasista es remarca que els contractes de subministrament amb Rússia són a llarg termini i no es poden cancel·lar sense assumir penalitzacions, mentre remarquen que les operacions són plenament legals, ja que les sancions econòmiques imposades per la Unió Europea contra els interessos Rússia no afecten les importacions de gas natural. En tot cas, des del sector s’apunta que no s’estan ampliant aquests contractes de subministrament amb Rússia per la incertesa sobre el subministrament futur.

Importacions de carbó

La Unió Europea ha començat a adoptar sancions contra Rússia que inclouen els primers vetos de compres del sector energètic. De moment, la prohibició es limita a les importacions de carbó, però des de Brussel·les s’anticipa que la prohibició pot acabar estenent-se al petroli i, en darrer terme, també al gas de Rússia si la UE fa el pas i es decideix a intensificar l’escalada de sancions econòmiques per pressionar el Govern de Vladímir Putin. La UE sí que ha aprovat una reducció gradual de les compres d’hidrocarburs russos durant aquest any.

Espanya va registrar al març importacions de gas rus per 3.277 gigawatts hora (GWh) equivalents, pràcticament el mateix que el mateix mes de l’any passat i un 50% més que al febrer. Des del Govern i des del sector energètic s’ha anat remarcant que la dependència d’Espanya del gas rus és molt reduïda, i la possibilitat de substituir les compres a través d’altres països proveïdors seria factible, tot i que a preus superiors.

Descens de les compres a Algèria

Les companyies energètiques, en qualsevol cas, es blinden davant la incertesa sobre la continuïtat del subministrament de gas des de Rússia i al descens de les compres a Algèria després de tancar un dels gasoductes l’octubre passat. L’alternativa està sent disparar les compres als Estats Units de gas natural liquat (GNL), el que es transporta per barco.

Notícies relacionades

Al març, Espanya va multiplicar per cinc les importacions de gas procedent dels Estats Units i es va confirmar com a màxim proveïdor de gas, al desbancar Algèria al gener després del tancament del gasoducte que portava producte des del país nord-africà travessant també el Marroc. Els EUA van concentrar el mes passat el 43% de les importacions de gas del país, mentre que Algèria –tradicional principal venedor a Espanya– va reduir el seu pes al 29,6% del total de gas rebut.

Rebaixa a dos terços

El Govern dels Estats Units ha anunciat el veto a la importació de petroli, gas i carbó procedent de Rússia com a part de les sancions econòmiques per la invasió d’Ucraïna, i el Regne Unit ha confirmat un pla gradual per aconseguir deixar de comprar hidrocarburs a Rússia a finals d’aquest any. La Unió Europea, amb alguns estats membre molt més dependents dels subministraments russos, pretén reduir les compres de petroli i gas de manera més mesurada, amb l’objectiu de rebaixar-les en dos terços a finals del 2022.