Les seves accions cauen un 5% l’últim dia de Pablo Isla

Marta Ortega assumeix la presidència d’Inditex un dia després de perdre el liderat de l’Ibex

Els títols de la firma descendeixen fins a un preu de 19,78 euros, el valor més baix des del juliol del 2013

4
Es llegeix en minuts

Qualsevol que entri a la web d’Inditex i accedeixi a l’apartat ‘Qui som’ es trobarà amb una sèrie de fites per anys que han marcat la història del gegant tèxtil gallec: des del naixement del grup, l’obertura de la primera botiga de Zara, l’adquisició de Massimo Dutti, la sortida a borsa, l’inici de la venda per internet i el fitxatge de Pablo Isla. El 2022, la gran fita és l’arribada de Marta Ortega a la presidència no executiva de la multinacional amb la qual es tanca el procés de successió en la companyia. Després de l’anunci del mes de novembre passat, serà aquest divendres quan prengui possessió oficial del càrrec. I ho farà just un dia després que l’empresa perdés el ceptre de l’Ibex, després de més d’una dècada al cim del selectiu.

El maig del 2012, 11 anys després de debutar a la borsa, el grup fundat per Amancio Ortega es va convertir en la firma espanyola més valuosa per capitalització borsària, després de superar Telefónica, que va perdre la primera posició després de 21 mesos de lideratge. Després van arribar moments d’eufòria amb l’acció per sobre dels 30 euros en els mesos anteriors a l’inici de la pandèmia i un valor superior als 100.000 milions.

Però des d’aleshores, la cotització d’Inditex no dona més que males notícies als inversors. Dijous, els títols de la multinacional van liderar les caigudes de l’Ibex 35 amb un descens del 5%, l’últim dia de Pablo Isla com a president de l’empresa. Com a conseqüència, va ser superada per Iberdrola, que es va situar al capdavant del selectiu espanyol per capitalització.

El grup gallec va tancar la jornada amb una capitalització de 61.647 milions, mentre que l’energètica ho va fer amb 63.800 milions després de tancar la sessió amb un lleuger descens del 0,18%.

Els títols de la firma gallega es van desplomar fins a un preu de 19,78 euros, el valor més baix des del juliol del 2013. Un terra que no havia tocat ni en el pitjor moment de la pandèmia fa dos anys.

Des de l’inici de la guerra d’Ucraïna, el passat 23 de febrer, les accions d’Inditex s’han devaluat un 19,6%. Des de principis d’any, la caiguda arriba al 30,6% i un 29% des del passat 30 de novembre, quan es va anunciar el relleu en la presidència. Només respecte a començaments d’any s’ha deixat poc més de 27.600 milions, dels quals 15.000 han sigut des que va arrencar el conflicte ucraïnès.

I això que la multinacional ha intentat fer més atractiva l’acció. El 16 de març va anunciar que retribuirà aquest any els seus accionistes amb 2.898 milions, després d’elevar un 33% el dividend, fins a 0,93 euros per acció. Abonarà un dividend ordinari de 0,63 euros i un d’extraordinari de 0,30. Aquest pagament es distribuirà en dues fases iguals: 0,465 euros el 2 de maig i 0,465 euros el 2 de novembre. A més, el consell va acordar establir un dividend extraordinari de 0,40 euros per acció per a l’exercici 2022, que se sumarà a l’ordinari per ser distribuït al llarg del 2023. No obstant, aquest agressiu moviment de retribució als seus accionistes encara no ha fet efecte.

A partir d’aquest divendres, Marta Ortega, com a presidenta no executiva, i Óscar García Maceiras, com a conseller delegat, agafen les regnes de manera oficial de l’empresa sota la lupa dels inversors que tenen a les seves mans que l’acció es continuï devaluant o comenci a pujar.

En blanc i negre

Notícies relacionades

El departament de comunicació d’Inditex va enviar dijous a tots els mitjans una fotografia de Marta Ortega amb motiu de la seva arribada a la presidència de la multinacional. Crida l’atenció que la primera imatge oficial que ha distribuït el grup sigui en blanc i negre i que tingui una factura molt similar a les que realitzava el fotògraf Peter Lindbergh, de qui Marta Ortega era un gran admirador. Just dijous va ser l’últim dia que estava oberta l’exposició per veure les imatges del prestigiós fotògraf, promoguda per la presidenta d’Inditex al moll de la Batería, a la Corunya.

Zara, segona marca més valuosa

Santander, Zara, El Corte Inglés, BBVA i Movistar són les cinc marques més valuoses d’Espanya, segons l’últim informe Espanya 100 2022 de Brand Finance, que precisa que el valor total de les 100 marques més importants d’Espanya és de 109.075 milions d’euros, un 5% més que el 2021. Santander continua sent la marca més valuosa per tercer any consecutiu i lidera el rànquing, amb un valor de 13.300 milions, seguit per Zara, el vaixell insígnia d’Inditex, amb un valor d’11.207 milions. Al tercer lloc, però a gran distància quant a valor de marca, hi ha aquest any El Corte Inglés, que desbanca Movistar, amb un valor de marca de 6.063 milions. Per darrere es troben BBVA (5.900 milions), Movistar (5.500), Mercadona (5.400), Repsol (5.300), CaixaBank (3.700), Iberdrola (3.700) i Mapfre (3.200). En tèxtil, vint companyies del sector van ser analitzades en l’estudi de mercat, de les quals sis aconsegueixen formar part de les 100 més valuoses d’Espanya. Segons l’estudi, que analitza les percepcions cap a les marques del sector, Zara és la firma amb més puntuació en familiaritat i la segona més considerada. El vaixell insígnia d’Inditex, la marca número dos del rànquing multisectorial, continua liderant la classificació tèxtil, mentre Mango és l’única del sector que escala un lloc en el rànquing de fortalesa, malgrat decréixer 0,5 punts, i és el sisè que registra més pèrdua de valor (-21%) i la quarta que més cau: set posicions.