Després de l’acord

Les grans petrolieres situen entre 25 i 29 cèntims la rebaixa del carburant per als transportistes

Repsol i Cepsa anuncien els descomptes de 10 cèntims per litre i BP rebaixa fins a un màxim de 14 cèntims

La CNMC supervisarà que la bonificació es trasllada als preus minoristes i, per tant, arriba a la butxaca dels usuaris

Les grans petrolieres situen entre 25 i 29 cèntims la rebaixa del carburant per als transportistes
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Les grans petrolieres situen entre 25 i 29 cèntims per litre la bonificació del carburant per als transportistes. El Govern va acordar aquest dijous amb el sector de mercaderies i viatgers una bonificació de 20 cèntims per litre per a tota mena de combustible (gasolina, dièsel, gas i adblue), dels quals l’Estat aportaria 15 cèntims i les petrolieres «un mínim» de 5 cèntims. Repsol i Cepsa, els dos gegants del sector, han anunciat que elevaran la seva contribució a 10 cèntims i BP ha anunciat un descompte de 14 cèntims.

La primera va ser Repsol, que enmig de la maratoniana reunió entre Govern i transportistes dijous va anunciar un descompte addicional de 10 cèntims per litre de combustible per als transportistes i autònoms que paguin el seu proveïment a través de la seva targeta Solred a les més de 3.300 estacions de servei que entrarà en vigor aquest dissabte fins al 30 de juny. A més, la companyia va anunciar l’ampliació en més de dos mesos, també fins al 30 de juny, del descompte de 10 cèntims per litre en els combustibles als clients particulars que utilitzen l’aplicació gratuïta Waylet. Cepsa ha fet el mateix aquest divendres amb el mateix descompte en cada proveïment, «no condicionat a pròxims proveïments i accessible a tots els usuaris», a les 1.500 estacions de servei que la companyia té repartides per tot Espanya des de l’1 d’abril i fins al 30 de juny. Segons Cepsa, aquest descompte de 25 cèntims per litre per als transportistes suposaria un estalvi d’uns 15 euros en un proveïment habitual d’uns 50 litres.

Per la seva part, BP ha millorat l’aposta amb l’anunci, també aquest divendres, d’un descompte «màxim» en els seus carburants de fins a 14 cèntims d’euro per a transportistes professionals «en funció de la mida de la flota». Es tracta d’un descompte directe aplicable i no acumulable a clients de flotes que disposin d’una targeta Routex activa i aplicable a les estacions de servei de BP. A més, oferirà un descompte màxim de 12 cèntims per litre a clients particulars a través de la targeta ‘Mi BP’ que s’adhereixin a la promoció ‘Estalvi de bojos’.

Notícies relacionades

Repsol i Cepsa són les dues primeres marques del sector, amb un total de 5.000 estacions de servei, gairebé la meitat de les 11.000 gasolineres que hi ha a Espanya. Van seguides de BP, amb gairebé 775 estacions, i Galp, que en té 570. Aquesta és l’única firma de les grans que encara no s’ha pronunciat sobre la seva aportació a la mesura. Per la seva banda, les gasolineres automàtiques (desateses) no es veurien afectades perquè la normativa (instrucció tècnica MIP-ITC04) els limita el temps de proveïment a tres minuts per a fins a 75 litres sota sanció de 30.000 euros, cosa que a efectes pràctics suposa impedir el proveïment a camions i vehicles de gran mida als seus locals.

Per comprovar que tot funciona i que aquesta bonificació s’aplica als preus minoristes i que, per tant, arriba a la butxaca dels consumidors, el Govern manarà a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que supervisi l’execució d’aquestes ajudes. El superegulador que dirigeix Cani Fernández realitza un seguiment diari del preu dels combustibles per als consumidors i elabora mensualment informes sobre els preus majoristes i minoristes d’aquest mercat.