Pacte de matinada

L’acord entre Govern central i transportistes per posar fi a la vaga, en 4 claus

Entre les mesures acordades hi figura el descompte de 20 cèntims per litre de combustible

L’acord entre Govern central i transportistes per posar fi a la vaga, en 4 claus
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern central i el Comitè Nacional de Transport per Carretera –òrgan en el qual no hi ha inclosos els transportistes que van convocar una aturada que es prolonga des de fa 12 dies– han arribat a un acord que inclou una rebaixa de 20 cèntims per litre en el combustible fins al 30 de juny.

Notícies relacionades

No obstant, els responsables de l’anomenada Plataforma Nacional per la Defensa del Transport van insistir que descartaven «totalment» posar fi a l’aturada independentment del resultat de la negociació i, de fet, per aquest divendres han convocat una manifestació davant la seu del Ministeri del ram a Madrid.

El document subscrit per les associacions de transportistes que formen part del Comitè especifica que les ajudes de l’Executiu al sector ascendiran a més de 1.050 milions d’euros.

Bonificacions al combustible

Segons el desglossament del Ministeri, més de 600 milions es destinaran a concedir una bonificació de 15 cèntims per litre de combustible als professionals d’aquest col·lectiu, a la qual cosa se sumaran 5 cèntims més –com a mínim– aportats per les petroleres.

Els càlculs del Govern apunten a un estalvi mensual d’uns 700 euros per camió que funcioni amb gasoil.

Ajudes directes

A més, també es concediran 450 milions d’euros més en ajudes directes al sector tant de transport de mercaderies com de viatgers procedents dels pressupostos públics: la quantia serà de 1.250 euros per camió, 950 per autobús, 500 per furgoneta i 300 per vehicle lleuger (taxis, VTC i ambulàncies), amb un límit de 400.000 euros com a màxim per empresa.

Préstecs

L’acord inclou ampliar el termini dels venciments dels préstecs ICO al sector i duplicar el pressupost per a les ajudes a l’abandonament a la professió de transportista (de 10 a 20 milions d’euros).

Una nova llei

Així mateix, el Govern es compromet a enviar al CNTC abans del 31 de juliol un esborrany de projecte de llei per aplicar al sector del transport «els principis de la llei de la cadena alimentària» per evitar un abús de la subcontractació i impedir que s’aboni pels seus serveis un preu inferior al dels seus costos.

Totes aquestes mesures entraran en vigor una vegada s’aprovi el decret llei que prepara l’Executiu per al Consell de Ministres de dimarts vinent, 29 de mar,, com a part del seu pla de resposta a l’impacte econòmic de la guerra a Ucraïna.