Congrés Barcelona Woman Acceleration Week (BWAW)

Conciliació, corresponsabilitat i horari de funcionària

  • Un grup de directives reclamen més pressió pública i implicació empresarial per fomentar la maternitat i millorar la situació laboral de les dones

  • La Secretaria d’Estat de Digitalització reivindica els fons Next Generation com a eina per impulsar la igualtat

Conciliació, corresponsabilitat i horari de funcionària

BWAW

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Set de cada deu dones tindrien més fills si tinguessin un entorn laboral més afavoridor. Quatre de cada deu, renuncien directament a ser mares per la seva situació a la feina. Les dones amb mínim un fill menor d’edat dediquen de mitjana més de sis hores al dia a tasques no remunerades (lluny de la mitja hora que es registra entre les treballadores que encara viuen a casa dels pares) i això en un teixit amb una bretxa salarial del 20%. ¿La solució? Polítiques públiques, empreses conscienciades i homes que cedeixin voluntàriament espai.

Així ho han afirmat un grup de directives en la tercera jornada del Barcelona Woman Acceleration Week (BWAW), un debat que ha posat de manifest que la clau és parlar de corresponsabilitat en lloc de conciliació («això implica revaloritzar les cures i redistribuir el dret alhora», ha explicat la presidenta de l’ICD, Meritxell Benedí), tenir informació sobre l’entorn (saber per exemple, ha apuntat l’activista Laura Sagnier, que hi ha nivells de conciliació en funció de la situació personal de les dones o que aquelles que millor el tenen són les funcionàries i les emprenedores) o que s’instaurin ajudes fiscals perquè les empreses puguin afavorir la maternitat, ha reclamat la fundadora del Club de Malasmadres, Laura Baena.

Al seu costat, la directora de la Fundació Sorli, Berta Canals i Renau, ha assenyalat que de tota manera falta que les empreses assumeixin la seva part en aquest problema. «No s’han implicat a nivell executiu i no s’han implicat en l’estratègia de fomentar una societat igualitària», ha lamentat. Tampoc en els nivells més baixos, ha afirmat la directora d’organització i persones de FGC, Juliana Vilert, on falten pactes entre «uns i d’altres» per garantir més presència de dones en les empreses.

Fons Next Generation

Notícies relacionades

El congrés donava per acabada avui la seva segona edició. En la seva clausura, la directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Blanca Sorigué, i el delegat especial de l’Estat en la mateixa organització, Pere Navarro, han destacat la importància del debat sobre l’edatisme (el que més audiència ha tingut) i la falta de referents femenins. A continuació, el president de la Fundació Incyde i de la Cambra de Comerç d’Espanya, José Luis Bonet, ha insistit a millorar la col·laboració entre empreses i a aprofitar els fons Next Generation.

Aquests fons, ha incidit la secretària d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas, permetran a Espanya transitar fins a una economia més productiva, però també «més igualitària i més justa». «La dona és factor d’acceleració perquè és factor de canvi», ha coincidit el president de la corporació RTVE, José Manuel Pérez Tornero. «No és intel·ligent ni rendible per a les empreses excloure el talent femení», ha conclòs Artigas.