Sancions econòmiques

Les sancions a Rússia provoquen que el ruble es desplomi gairebé un 30%

El Banc Central de Rússia mirarà d’assegurar la liquiditat dels seus bancs després de les sancions alliberant les reserves de capital acumulades

Les sancions a Rússia provoquen que el ruble es desplomi gairebé un 30%

EFE/Yuri Kochetkov

4
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El ruble s’ha desplomat avui al mercat Forex gairebé un 30% davant el dòlar i l’euro després de l’anunci de l’exclusió d’alguns bancs del sistema de comunicacions interbancari internacional Swift i la paralització per part de la Unió Europea (UE) de les transaccions amb el Banc Central de Rússia (BCR).

Poc després de les 09.00 hora local (06.00 GMT) el ruble perdia un 28,34% davant el bitllet verd, la taxa de canvi del qual es va situar en 107,48 dòlars per ruble. La moneda russa queia al seu torn un 27,02%, fins a 119,8 euros per ruble.

En el cas del dòlar, es tracta d’una caiguda rècord des d’almenys 1993 i en el de l’euro és la màxima caiguda des de, com a mínim, el 1994.

La taxa de canvi del ruble va començar a caure davant l’ofensiva militar llançada dijous passat per Rússia a Ucraïna. Aquell dia la Borsa de Valors de Moscou es va desplomar més d’un 33%.

En un primer moviment, Occident va sancionar diversos bancs russos i el deute sobirà, i en un segon va decidir excloure algunes entitats financeres del Swift.

El Banc Central de Rússia mira de contenir l’hemorràgia

El Banc Central de Rússia (BCR) ha anunciat avui una sèrie de mesures per assegurar la liquiditat dels bancs del país afectats per les sancions occidentals, com l’alliberament de les reserves de capital acumulades per valor de 733.000 milions de rubles (6.245 milions d’euros o 6.963 milions de dòlars) per a préstecs de consum i hipoteques.

«Com a part de la seva política macroprudencial anticíclica, el Banc de Rússia dissoldrà el matalàs de capital macroprudencial acumulat per a préstecs al consum i préstecs hipotecaris no garantits en rubles i moneda estrangera a partir del 28 de febrer del 2022 (733.000 milions de rubles a l’1 de febrer del 2022)», va assenyalar l’entitat monetària en un comunicat.

Va explicar que la durada de la mesura és indefinida.

A més, concedeix als bancs sancionats la capacitat de prendre una decisió sobre el no deteriorament de l’avaluació de la situació financera dels seus clients a l’hora de crear reserves per a pèrdues, si la situació financera del prestatari va empitjorar després del 18 de febrer i es deu a l’efecte de les sancions.

El BCR aplica una mesura similar per a la devolució del deute, va indicar.

Atorga als bancs de Rússia la capacitat de no empitjorar l’avaluació de la qualitat del servei del deute, independentment de l’avaluació de la posició financera dels seus clients sota préstecs reestructurats.

«El Banc de Rússia recomana reestructurar el deute, no imposar sancions i multes, si la situació financera dels prestataris es va deteriorar després del 18 de febrer com a resultat de les sancions», assenyala la institució.

Finalment, els bancs poden recórrer a les valoracions fetes abans de la imposició de les sancions occidentals per reflectir les reserves per a possibles pèrdues en préstecs en el seu balanç si el col·lateral o garantia és de qualitat I i II.

D’altra banda, segons el diari econòmic RBK, el BCR va decidir prohibir als corredors la venda de valors d’empreses o persones estrangeres.

El Banc Central instrueix els «participants professionals en el mercat de valors que exerceixin activitats de corretatge» a partir de les 07.00 AM del 28 de febrer i fins a la cancel·lació d’aquesta ordre suspendre l’execució de totes les ordres de clients «persones físiques i jurídiques estrangeres per a la venda de valors», diu el document, firmat pel vicepresident de l’organisme regulador, Philip Gabunia.

La Borsa de Valors comença a operar normalment les 06.50 (03.50 GMT), però el BCR va indicar en un segon comunicat que les operacions en el mercat de divises, el mercat monetari i el mercat de repos al parquet de Moscou s’obriran a les 10.00 (07.00 GMT) aquest dilluns.

Això sí, aclareix que avalua encara la viabilitat d’obrir operacions en altres mercats, depenent del desenvolupament de la situació.

«La decisió d’obrir o no obrir operacions serà anunciada pel Banc de Rússia a les 13.00 [11.00 GMT]. En cas d’una decisió positiva, la subhasta s’obrirà a les 15.00.

El Banc de Rússia també està introduint una prohibició temporal als corredors d’executar transaccions per vendre valors en nom de no residents a partir del 28 de febrer del 2022.

El BCR pren aquestes mesures després que els EUA, la Unió Europea (UE) i altres socis sancionessin diversos bancs davant la guerra llançada per Rússia a Ucraïna i decidissin en un segon pas excloure’n alguns bancs russos del sistema de comunicacions interbancari internacional Swift.

La UE va formalitzar, a més, ahir a la nit la paralització de les transaccions amb el Banc Central de Rússia, un cop sense precedents a l’economia del país en resposta a la invasió d’Ucraïna.

Notícies relacionades

Els bancs exclosos d’aquest sistema de pagaments interbancaris estaran entre els que ja han sigut sancionats prèviament per la UE; a l’esmentada llista hi ha Sberbank, Vneshtorgbank (VTB), Gazprombank, Russian Agricultural Bank and Vnecheconombank (VEB), Alfa Bank i Bank Otkrítie.

La llista precisa d’entitats sancionades es coneixerà previsiblement aquest dilluns.