sentència

El TJUE tomba el complement de maternitat només per a dones

Els homes amb pensió d'invalidesa i dos fills també tenen dret a un complement

El Tribunal de Justícia de la UE considera que la normativa espanyola vulnera la directiva europea

zentauroepp45174746 epa8394  luxemburgo  luxemburgo   24 09 2018   vista de la e190624203150

zentauroepp45174746 epa8394 luxemburgo luxemburgo 24 09 2018 vista de la e190624203150 / JULIEN WARNAND

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

El complement concedit per la seguretat social espanyola a les mares que es beneficien d’una pensió d’invalidesa que tinguin dos o més fills també s’ha de reconèixer els pares que es trobin en una situació idèntica. El Tribunal de Justícia de la UE ha sentenciat aquest dijous que la normativa espanyola que permet un tracte diferent per sexes vulnera la directiva relativa a la igualtat de tracte entre homes i dones i que l’aportació demogràfica no justifica la discriminació.

El cas es refereix al d’un home, WA, a qui l’Institut Nacional de la Seguretat Social va concedir el gener de 2017 una pensió per incapacitat permanent absoluta del 100% de la base reguladora. Va presentar una reclamació administrativa prèvia contra l’esmentada resolució al·legant que, al ser pare de dues filles, hauria d’haver percebut, segons la normativa espanyola, un complement de pensió del 5% de la quantia inicial. Aquest complement es concedeix a les dones, mares d’almenys dos fills, beneficiàries d’una pensió contributiva –entre altres d’incapacitat permanent– en qualsevol règim de la Seguretat Social espanyola. 

No obstant, la seguretat social va desestimar la seva reclamació al·legant que l’esmentat complement de pensió es concedeix exclusivament a aquestes dones per la seva aportació demogràfica a la Seguretat Social. L’home va decidir recórrer davant delJutjat Social número 3 de Girona, que va plantejar una qüestió prejudicial davant del Tribunal de Justícia de la UE en relació amb la llei general de la seguretat social aprovada el 2015.

Discriminació directa

En la seva sentència, els jutges europeus observen que la norma espanyola concedeix un tracte menys favorable als homes que hagin tingut almenys dos fills biològics o adoptats, fet que constitueix una discriminació directa per raó de sexe, prohibida per la directiva. El Tribunal també rebutja l’argument de l’aportació demogràfica de les dones a la seguretat social perquè l’aportació dels homes, assenyalen, és tan necessària com la de les dones. En aquest sentit, assenyalen que aquest argument no pot justificar per si sol que homes i dones que es trobin en una situació comparable no rebin el complement de pensió controvertit. 

Notícies relacionades

A més, els jutges també rebutgen la justificació que el complement va ser concebut com a mesura destinada a reduir la bretxa de gènere entre les pensions d’homes i dones les carreres de les quals s’hagin vist interrompudes o escurçades per haver tingut almenys dos fills, ja que les dades estadístiques no són suficients per concloure que homes i dones no es troben en situació comparable.

Finalment, la cort assenyala que el complement qüestionat no està inclòs entre els supòsits en què pot haver-hi una excepció a la prohibició de tota discriminació directa per raó de sexe i es limita a concedir a les dones un plus en el moment en què se’ls reconeix el dret a la pensió, sense que solucioni els problemes que podrien haver d’afrontar durant la seva carrera professional ni compensar els desavantatges a què puguin veure’s exposades.