PERTE

Sánchez destina 1.000 milions per a l’agroindústria: «Els fons europeus no es poden desaprofitar»

El president del Govern visita una planta geotèrmica de la localitat de Níjar a Almeria i remarca l’«oportunitat» que suposen els diners arribats de les institucions comunitàries

2
Es llegeix en minuts

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns que el Consell de Ministres aprovarà un projecte estratègic per al sector de l’agroindústria amb mil milions d’euros d’inversió pública i l’expectativa de «palanquejar» dos mil milions d’euros més d’inversió privada.

Així ho ha traslladat durant una visita a un projecte de geotèrmia profunda promogut per l’empresa Cardial a Níjar (Almeria), on ha afirmat que aquest tindrà una especial vinculació amb el Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica d’Energies Renovables, Hidrogen Verd i Emmagatzemament.

«Espanya té un enorme potencial per convertir-se en una referència en el nou model energètic. Andalusia té totes les condicions, tots els atributs per convertir-se en aquesta transició energètica en una nova indústria que millori i fins i tot transformi el model de creixement industrial», ha afirmat el president.

Sánchez manté que quan es parla d’energia, es parla d’indústria, cosa que pot convertir Andalusia, amb projectes com el de Cardial, en una economia més industrialitzada al segle XXI, una cosa que fa tot just uns anys semblava una «quimera», gràcies a la col·laboració públic-privada i el recolzament de les institucions públiques.

En el cas del projecte de Cardial, ha remarcat que aquest sector «incipient» potenciarà la competitivitat d’un «sector molt consolidat» com l’agroindustrial.

El projecte estratègic que demà serà aprovat, igual com el de l’hidrogen verd, anirà a càrrec de fons europeus, que són «una gran oportunitat» que el Govern «no desaprofitarà». «Significa donar oportunitats en territoris que anys enrere no s’imaginaven convertir-se en productors d’energia», ha apuntat.

Per això, manté que els dos projectes estratègics tenen una «relació», perquè «al final tot es dirigeix en la mateixa direcció, reindustrialitzar el país i generar ocupació (...), que és el que estem veient avui a Níjar».

D’aquesta manera, assevera que tot i que siguin conceptes que «possiblement avui no són presents en les converses públiques», als sectors econòmic, industrial i energètic sí que es parla de l’esmentada reindustrialització i, en el cas de l’agroindústria, de la millora competitiva, l’economia circular, etcètera.

Perquè, ha dit, això és el que es busca, un model més sostenible i respectuós amb el medi ambient, que aporti cohesió social i territorial, a més d’oportunitats.

Ha incidit en la sinergia que es produirà entre les renovables tèrmiques amb l’agroindústria, un sector que representa el 9% del PIB nacional i 2,3 milions de llocs de treball, el 15% del PIB a Andalusia i treball per a 500.000 andalusos.

Notícies relacionades

Ha valorat el «lideratge» de la Vicepresidència Tercera en matèria de transició energètica, amb el suport d’institucions i sectors productius, afirmant que aquest projecte representa bé la meta d’un model energètic descarbonitzat i descentralitzat.

Així mateix, ha ressaltat que gràcies als fons europeus Feder s’estan vinculant a Andalusia 60 milions d’euros per a 44 projectes, cinc a Almeria, de geotèrmia profunda, i que en matèria d’energia renovable elèctrica s’han destinat 73 milions més per a 37 projectes a la comunitat.