Salaris

Els treballadors de farmàcia de BCN esclaten: «Cobrem 200 euros menys que a Sòria o Terol»

  • Els sous dels facultatius barcelonins són un 12% inferiors als del conveni estatal i fa dos anys que estan congelats

Els treballadors de farmàcia de BCN esclaten: «Cobrem 200 euros menys que a Sòria o Terol»

Alvaro Monge

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Entre els milions de treballadors que durant aquest passat 2021 van perdre poder adquisitiu –la immensa majoria si atenem l’estadística oficial– hi ha els farmacèutics de Barcelona. Dispensadors de tests d’antígens, compiladors de positius durant aquesta sisena onada i primer filtre en moltes ocasions de l’atenció primària, els empleats facultatius de les farmàcies catalanes (que no el propietari) estan coberts per un conveni col·lectiu provincial sense renovar des de fa dos anys i amb uns sous el 12% inferiors a Barcelona que el conveni estatal. «Cada vegada ens paguen menys i ens exigeixen més», denuncien els farmacèutics de l’Afascat.

Un facultatiu de farmàcia a la província de Barcelona té un salari base de d’1.672,4 euros, davant els 1.908,9 euros que recull el conveni estatal. Una herència de fa dècades i que ara, amb les negociacions del nou conveni, els sindicats pretenen esmorteir. «És un problema, especialment en una ciutat com Barcelona, on el lloguer i la vida està pels núvols. Molta gent busca altres sortides més ben remunerades i més estables, com la indústria farmacèutica o el sector públic», expliquen des de l’Afascat. Tot i que no només salarials són les seves reivindicacions, ja que també pretenen blindar hores de formació disponible per reciclar-se i estar al dia dels nous productes, així com millorar les pauses durant les guàrdies. Actualment, per a una guàrdia de 12 hores els corresponen 15 minuts de descans.

A preguntes d’EL PERIÓDICO, la patronal del sector declina valorar les negociacions o el perquè d’aquesta diferència entre el conveni barceloní i l’estatal. «El missatge únic de la FEFAC és que el conveni es negocia a la taula. I recorda que, des que es negocia el conveni, ja fa més de 35 anys, mai se n’ha aprovat cap sense l’acord de totes les parts representades, amb les quals la FEFAC ha estat, està i estarà sempre oberta al diàleg», afirma el president de la FEFAC, Antoni Torres.

La venda de fàrmacs, disparada

Notícies relacionades

L’activitat dels empleats de farmàcies ha augmentat des de l’inici de la pandèmia, en paral·lel a l’augment del consum de fàrmacs de la població. Així ho corroboren diferents dades, com les recopilades pel Ministeri de Sanitat, que assenyalen que la despesa farmacèutica a través de recepta oficial va augmentar el 6% de mitjana el 2021 respecte al 2020. O segons l’últim informe de la consultora especialitzada Iqvia, que mostra que el passat exercici les vendes van pujar interanualment el 0,7% en unitats i el 3,6% en valor de mercat. O segons un informe de CCOO i la UAB, un de cada quatre treballadors a Espanya reconeix consumir de manera recurrent sedants, proporció que s’ha multiplicat per 2,5 des de la irrupció de la covid. 

«Des que va començar la pandèmia la sobrecàrrega de treball és brutal. Som moltes vegades el primer filtre. La gent quan es troba malament no va al CAP per por que estigui saturat o de contagiar-se, ve a la farmàcia a preguntar i hem d’estar informats de tot», expliquen des de l’Afascat. El negoci de moltes farmàcies va a l’alça des de l’inici de la pandèmia, els facultatius estan des del primer dia a primera línia i ara pretenen que això es tradueixi en un augment de les seves nòmines. Especialment en un moment, com molts altres gremis que estan renovant el seu conveni, en què la inflació segueix per sobre de la cota del 6%.