Política mediambiental
Espanya i les oenagés s’alineen en contra de considerar verds el gas i les nuclears
L’argument principal és que recolzar les nuclears i el gas reduiria les inversions en energies renovables
La proposta de la Comissió Europea de considerar el gas i les nuclears com a energies verdes compta amb l’oberta oposició del Govern d’Espanya. Fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic de Teresa Ribera van reconèixer que aquesta taxonomia energètica «no envia els senyals adequats a la inversió en energia neta, des del moment en què atorga el mateix tractament al gas i la nuclear que a fonts indiscutiblement netes, com l’eòlica o la solar». Aquesta posició està avalada, afegeix el ministeri, en el fet que «Espanya sempre ha advocat per una classificació basada en la ciència i l’evidència, útil i creïble. La inclusió en la denominada ‘taxonomia verda’ d’energies més costoses i contaminants, amb llargs terminis d’amortització, pot distreure fons i inversions que es podrien destinar en la direcció correcta: les energies renovables». Hi ha, de fet, la possibilitat que l’estàndard de la Unió Europea (UE) es vegi millorat a escala nacional per tercers països o, fins i tot, pels seus estats membres, aplicant la proposta original, com va fer Espanya amb la seva primera emissió de bons verds l’estiu del 2021.
Ara el text passarà a mans del Consell i del Parlament Europeu, que tindran quatre mesos per, en el seu cas, vetar el document i rebutjar la inclusió del gas i nuclear. En cas del Consell, això s’aconseguiria si es reuneixen almenys 20 estats membres. En cas del Parlament, aquest rebuig s’aconseguiria amb una majoria de ple, és a dir, 353 diputats. A la pràctica, els Vint-i-set i el Parlament Europeu podran bloquejar els plans de l’Executiu, però necessitaran una àmplia majoria per tombar-los.
Les oenagés també tenen una posició crítica o obertament contrària al gas i les nuclears. En concret, Greenpeace ha acusat la Comissió Europea d’«intent de robatori» a l’incloure l’energia nuclear i el gas dins de la taxonomia d’inversions verdes en un procés en què s’ha «exclòs» del procés diversos eurodiputats, a qui s’ha negat la possibilitat d’examinar el «controvertit» paquet aprovat aquest dimecres a Brussel·les. Greenpeace ha instat els eurodiputats que votin en contra d’aquesta proposta, per a la qual es necessita o bé una majoria del Parlament o 353 eurodiputats per rebutjar-la. L’oenagé també sol·licita a «totes les institucions financeres» de la UE que «no classifiquin les inversions en energia nuclear i gas com a ambientalment sostenibles, i que siguin transparents i es basin en la ciència a l’hora de prendre decisions d’inversió en energia i clima».
Per a les oenagés la proposta aprovada per Brussel·les incentivarà que centenars de milers de milions d’euros en inversions privades s’allunyin de les energies netes com les renovables per dirigir-se al gas fòssil, cosa que agreujarà la crisi climàtica, o a l’energia nuclear.
Objectius mediambientals
D’altra banda, la Plataforma de Finançament Sostenible, que assessora la Comissió Europea en l’agenda verda, ha expressat que les disposicions sobre energia nuclear, especialment els residus radioactius, violen un principi clau de la taxonomia que pretén garantir que qualsevol tecnologia inclosa no perjudiqui significativament sis objectius mediambientals de la UE.
Els advocats ambientalistes de l’oenagé Client Earth han avisat que incloure en la taxonomia el gas fòssil, principal font d’emissions energètiques d’Europa, seria «incompatible amb diverses lleis de la UE, inclosa la llei del clima del 2021» i ha anunciat que diversos governs i organitzacions planegen impugnar la decisió.
En la mateixa línia, ecoportaveu de Verdes Equo, Florent Marcellesi, ha denunciat que la decisió de la UE d’incloure el gas i la nuclear dins de les inversions energètiques verdes és «pur ‘greenwashing’». En aquest sentit, també considera que aquesta decisió contradiu el Pacte Verd europeu i l’Acord de París, per la qual cosa ha anunciat que els verds plantejaran dins del Consell i del Parlament Europeu «revertir aquesta proposta tòxica i incoherent».
Des d’Ecologistes en Acció també s’han unit al rebuig que ha provocat aquest document, al costat de nombroses organitzacions i alguns estats membres i des del grup d’experts que va treballar en l’esborrany del document, que també demanen el veto del Parlament Europeu perquè la decisió va «frontalment en contra dels objectius climàtics». La responsable de la campanya de finances sostenibles d’Ecologistes en Acció, Sara Bourehiyi, ha criticat la decisió perquè converteix la taxonomia en un «instrument de rentat verd».
Des d’Amics de la Terra, s’oposen «frontalment» a la proposta de taxonomia perquè suposa «una gran amenaça» per als objectius de l’Acord de París i soscava els esforços entorn de la implantació del Pacte Verd europeu. «És una broma de mal gust que un combustible fòssil com el gas i que una de les energies més perilloses i contaminants, la nuclear, passin a catalogar-se com a energies sostenibles que poden promoure la transició energètica», ha valorat la responsable de Justícia Climàtica d’Amics de la Terra, Cristina Alonso.
WWF reclama així mateix tant al Parlament com al Consell de la UE que rebutgin la proposta perquè «soscava per complet» el lideratge d’Europa en matèria de finances verdes i posaria en risc arribar als objectius climàtics.
- Barcelona, protagonista La compra més gran al passeig de Gràcia des del 2017
- Informe de la Cambra de Comerç Més de 33.000 persones a Catalunya cuiden els pares i fills i treballen
- La transformació de la ciutat La plaça de les Glòries entra en la recta final de la seva metamorfosi
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer
- Investigació oberta Els Mossos busquen un agressor de dones taxistes a Barcelona
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Dos ferits de gravetat en un xoc frontal entre dos cotxes a l'N-152 a Puigcerdà
- Efectes a la Terra ¿Què són les tempestes solars?
- La planta que has de posar al costat de la dutxa per evitar que es produeixi humitat
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer