Recolzament financer

Hisenda crea un mecanisme extraordinari per al pagament a proveïdors d’ajuntaments

La mesura està dirigida a saldar les factures anteriors al 31 de juliol del 2021 de 1.640 consistoris i 670 entitats més

Hisenda crea un mecanisme extraordinari per al pagament a proveïdors d’ajuntaments
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri d’Hisenda i Funció Pública ha posat en marxa un mecanisme extraordinari que permetrà a les entitats locals pagar «de forma més àgil» els proveïdors el 2022 i cancel·lar les obligacions pendents de pagament més antigues d’aquelles entitats que tinguin un termini de pagament a proveïdors superior als 30 dies, que és el màxim establert per llei. El projecte de règim sancionador de llei contra la morositat està paralitzat al Congrés des de fa més d’un any. Aquest instrument de finançament es va incloure en la llei de pressupostos generals de l’Estat per al 2022 i s’ha portat a terme a través d’una resolució emesa el 7 de gener per la Secretaria General de Finançament Autonòmic i Local (SGFAL).

Perquè els proveïdors puguin cobrar a través d’aquest mecanisme, la norma obliga les administracions afectades a comunicar les seves factures pendents anteriors a 1 de juliol del 2021 i les entitats locals a adherir-se al fons de finançament, a través del qual s’efectuarà directament el pagament de les esmentades obligacions.

El nombre d’entitats locals afectades per la mesura és de 1.640, la majoria ajuntaments. A més, s’hi inclouen 670 entitats dependents de les anteriors. No obstant, de totes aquestes, només han d’acollir-se a aquesta mesura les que tinguin factures i obligacions pendents de pagament anteriors a 1 de juliol del 2021.

Obres, serveis i subministraments

La condició que ha de complir el proveïdor per tenir dret al cobrament de les seves factures per aquest procediment és que es tracti d’obligacions generades per obres, serveis o subministraments pendents de pagament abans de l’1 de juliol del 2021, i acceptar aquest mitjà de pagament, cosa que podran fer en una plataforma informàtica habilitada per l’Agència Tributària. L’objectiu és garantir als proveïdors el cobrament de les factures pendents més antigues, les anteriors a l’esmentada data d’1 de juliol del 2021, que tinguin amb les entitats locals que han acreditat un període mitjà en el pagament de les seves obligacions superior a 30 dies el desembre del 2020 o el març o juny del 2021.

Per poder conèixer de forma exacta la quantia pendent de pagament, les entitats locals afectades hauran de remetre telemàticament i amb signatura electrònica al Ministeri d’Hisenda i Funció Pública, fins a l’11 de febrer, una relació de totes les obligacions pendents de pagament anteriors a 1 de juliol del 2021, a través d’aquesta plataforma informàtica.

Notícies relacionades

Els proveïdors podran consultar la inclusió i les quanties de les factures pendents de pagament. En cas que no apareguin a la llista, podran reclamar a l’entitat local, aportant la documentació necessària, que emeti un certificat individual. El termini que tenen els proveïdors per consultar i acceptar el cobrament de les factures a través d’aquest procediment comença el 12 de febrer i finalitza el 25 de febrer del 2022.

L’objectiu d’aquest pla serà únicament garantir la sostenibilitat de la situació financera de l’ajuntament, és a dir, que compti amb suficient finançament dels serveis públics i per abordar les seves despeses corrents i l’amortització de les operacions d’endeutament, segons Hisenda. En cas que les entitats locals no aprovin un pla d’ajust, no podran formalitzar aquests préstecs. A més, les quantitats abonades pel fons de finançament a entitats locals es tornaran mitjançant retenció de la seva participació en els tributs de l’Estat.