Subministrament bàsic

Aquest dissabte el preu de la llum repunta un 6% després de quatre dies a la baixa

El megawatt-hora costarà de mitjana durant el dia 190,41 euros

Aquest dissabte el preu de la llum repunta un 6% després de quatre dies a la baixa
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El preu de l’electricitat al mercat majorista torna a repuntar després de quatre dies a la baixa. Aquest dissabte ha pujat una mica més d’un 6% fins a situar-se en 190,41 euros el megawatt-hora (MWh), segons les dades de l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE). Es tracta d’una quantia un 13% més barata que la de dissabte passat, però quintuplica l’import del ‘pool’ fa un any, quan marcava 41,97 euros.

D’aquesta forma, el preu majorista de la llum es quedarà per sota de la barrera de 200 euros el megawatt-hora per tercer dia consecutiu, un valor a què s’ha arribar en gairebé el 80% dels dies de desembre i en 13 de les 22 primeres jornades de gener. Es pot recordar que el preu de l’electricitat l’últim mes del 2021 va arribar a vorejar els 400 euros per megawatt-hora.

Per franges horàries, el preu màxim per a aquest dissabte es registrarà entre les 19:00 i les 20:00, amb 245,27 euros el megawatt-hora, mentre que el mínim serà de 166,9 euros el megawatt-hora entre les 3:00 i les 4:00 del matí.

Aquesta escalada de preus en què està immersa Europa des dels últims sis mesos es deu, fonamentalment, a l’encariment del gas als mercats internacionals, que es fa servir a les centrals de cicle combinat i que marquen el preu del mercat en la majoria de les hores. A més, el valor dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO2) també està disparat des de fa mesos de cara a l’objectiu de la UE d’arribar a la descarbonització de l’economia el 2050.

Notícies relacionades

Des que va començar el mes, el preu de l’electricitat se situa de mitjana en 192,33 euros el megawatt-hora, un 19% més barat que el valor de desembre, el mes més car de la història, amb 239,22 euros el megawatt-hora, però un 73% superior al preu mitjà del 2021 (111,4 euros el megawatt-hora), el més elevat des que existeixen registres. Els preus registrats al mercat majorista repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a què estan acollits gairebé 11 milions de consumidors a Espanya, i serveix de referència per als 17 milions més que contracten el seu subministrament al mercat lliure.

Per esmorteir l’impacte que està tenint l’encariment de l’electricitat en els consumidors, el Govern ha prorrogat la rebaixa fiscal sobre els impostos que graven el rebut de la llum durant el primer quadrimestre de l’any.