Reforma laboral

L’aposta dels rectors per la temporalitat en la investigació indigna els sindicats

UGT i CCOO exigeixen que s’aprofiti la reforma laboral per estendre els contractes indefinits en una activitat precaritzada

L’aposta dels rectors per la temporalitat en la investigació indigna els sindicats
3
Es llegeix en minuts

La reforma laboral no només es baralla a les taules de diàleg social i als despatxos del Congrés dels Diputats: també és polèmica a les universitats. Els sindicats rebutgen totalment la petició de la Conferència de Rectors que es creï una figura similar al contracte d’obra i servei, molt utilitzat fins ara en l’àmbit de la investigació i que quedarà eliminat a finals de març per la nova norma, i exigeixen als líders de les universitats que aprofitin l’oportunitat per fomentar els contractes estables en una activitat sovint temporal i mal pagada.

Davant la nota emesa aquesta setmana per la Conferència de Rectors (CRUE) en la qual alerta d’«impactes negatius [...] en l’àmbit de la investigació» per la supressió d’aquesta fórmula de contractació temporal, el vicesecretari general de Política Sindical d’UGT, Mariano Hoya, respon que «s’han de fer contractes indefinits o fixos-discontinus amb salaris dignes perquè els investigadors no se’n vagin a altres països; resulta lamentable que els rectors reclamin el contracte per obra o servei, que tant mal ha fet a l’estabilitat de l’ocupació en aquest país».

Raúl Olmos, adjunt a la Secretaria d’Acció Sindical de CCOO, afegeix: «Si hem elaborat una reforma laboral per acabar amb la precarietat i tothom està d’acord que la temporalitat afecta negativament la qualitat de la investigació, no s’entén que els rectors advoquin per aquestes fórmules».

Sense problema per contractar

Davant l’advertència del president de la CRUE, José Carlos Gómez Villamandos, que si no s’articula una alternativa al contracte per obra o servei «a partir d’abril tindrem un greu problema que pot provocar l’aturada del sistema de ciència i tecnologia», els sindicats responen que els períodes transitoris previstos en la reforma laboral permeten a les universitats adaptar-se a les noves fórmules de contractació.

Els contractes per obra o servei en vigor abans de final d’any podran continuar fins que expirin, amb un màxim de tres anys. Els que s'estableixen en els mesos de gener, febrer i març tindran una validesa de sis mesos i, a més, la reforma laboral contempla que es puguin continuar fent contractes que durin el mateix que un projecte d’investigació si està finançat amb fons europeus, expliquen en CCOO.

Notícies relacionades

A més, està previst que en els pròxims mesos entri en vigor la nova llei de ciència, actualment en tràmit d’audiència pública, i que contempla fórmules de contractació millorades per als investigadors. A diferència de la llei de ciència en vigor, que avala la contractació temporal, l’avantprojecte que anirà al Consell de Ministres en les pròximes setmanes inclou –en el seu disseny actual– un nou tipus de contracte indefinit denominat «contracte d’activitats cientificotècniques», que podrà estar vinculat a l’existència de finançament per a projectes concrets (en aquest cas no requerirà passar per tràmit d’autorització prèvia) i que inclou una indemnització per acomiadament assimilable a la dels contractes indefinits estàndard en cas d’extinció. També es contempla una indemnització per acabament a les modalitats de contractació predoctoral i postdoctoral, en aquest cas de 12 dies per any treballat.

Els sindicats encara estan examinant aquesta normativa, que s’ha publicitat aquesta setmana, per obtenir les aportacions del sector. En tot cas, la línia de les seves reivindicacions en matèria d’investigadors serà la que acabarà amb les males pràctiques que han propiciat fins ara els contractes d’obra o servei: «Concatenar contractes a mesura que van sorgint projectes, contractar un investigador per a un projecte i que acabi treballant en tres de diferents, salts d’un projecte a l’altre... Aquestes irregularitats han fet d’Espanya el país del món desenvolupat amb més nivell de precarietat entre els seus investigadors», apunta Olmos.