Sector científic

Rectors d’universitat adverteixen que la reforma laboral afectarà 25.000 investigadors a tot Espanya

La CRUE assenyala que si no hi ha una alternativa al contracte per obra pot passar que a partir de l’abril «es pari el sistema de ciència i tecnologia»

Rectors d’universitat adverteixen que la reforma laboral afectarà 25.000 investigadors a tot Espanya
2
Es llegeix en minuts

La Conferència de Rectors d’Universitats Espanyoles ha advertit dels impactes negatius que la reforma laboral podria ocasionar en l’àmbit de la recerca, degut sobretot a la desaparició general del contracte d’obra i servei sense que s’ofereixi alternativa en la nova llei. Es tracta d’una forma d’àmplia utilització als contractes per a investigadors, ja que els projectes científics solen tenir un caràcter temporal prefixat. Aquests projectes, en moltes ocasions, estan subjectes a l’entrega de resultats en períodes curts de temps.

El rector de la Universitat de Còrdova i president de la CRUE, José Carlos Gómez Villamandosha advertit aquest dimecres que si no hi ha una alternativa, «a partir de l’abril tindrem un gran problema que pot fer que es pari el sistema de ciència i tecnologia». Villamandos ha assenyalat que aquesta situació pot afectar més de 25.000 investigadors a tot Espanya, cosa que suposa «un problema per a aquestes persones i evidentment per a l’activitat investigadora».

L’aplicació del reial decret llei 32/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reforma laboral, la garantia de l’estabilitat en l’ocupació i la transformació del mercat de treball «tindria efectes no desitjats per a les universitats a causa de la desaparició –amb caràcter general– del contracte d’obra o servei determinat per la nova redacció de l’article 15 de l’Estatut dels Treballadors, al no incloure una alternativa de contractació que doni resposta a les necessitats del Sistema Espanyol de Ciència, Tecnologia i Innovació», adverteix una nota de la CRUE.

Segons els rectors espanyols, «aquesta figura és de freqüent utilització a les àrees de la recerca i la transferència del coneixement, on els projectes científics a què es presenten els investigadors es desenvolupen majoritàriament en un context internacional molt competitiu i de caràcter temporal». Per això, assenyalen que en la reunió mantinguda dimarts passat 12 de gener pels representants de CRUE amb el ministre d’Universitats, Joan Subirats, es va donar trasllat de la preocupació de la comunitat universitària.

Ara mateix, amb l’aplicació de la llei tal com està, «a partir del mes de març no podrem contractar gaires persones que actualment estan realitzant aquesta tasca», ha assegurat el rector de l’UCO.

Notícies relacionades

Els rectors, des de la CRUE, demanen «una alternativa o bé una ampliació del termini». Afirma Gómez Villamandos que aquesta és «una inquietud que comparteixen tant el Ministeri de Ciència com el d’Universitats» i, de fet, en la llei de la ciència ve una alternativa, «que estava consensuada abans de Nadal però que no ha aparegut en la llei de reforma laboral».

El rector ha assegurat que està en contacte amb el Govern per aturar el problema abans que sigui més greu.