Perspectiva econòmica

Funcas retalla en quatre dècimes el creixement de l’economia espanyola, fins al 5,6%

La Fundació de les Caixes d’Estalvi estima que el rebot de la demanda interna serà el principal motor del creixement

Funcas retalla en quatre dècimes el creixement de l’economia espanyola, fins al 5,6%
1
Es llegeix en minuts

La Fundació de les Caixes d’Estalvi (Funcas) estima que l’economia espanyola creixerà un 5,6% aquest any, quatre dècimes menys que en l’estimació anterior, segons les seves previsions econòmiques per a Espanya 2021-2023 publicades aquest dijous.

El creixement del PIB es deurà, segons Funcas, al rebot de la demanda interna, que aportarà 5,2 punts, mentre que el sector exterior sumarà 0,4 punts.

Juntament amb l’impuls de la inversió tant en construcció com en equip, Funcas pronostica que el consum de les famílies augmentarà per l’alliberament de l’estalvi acumulat en la crisi i l’increment de renda disponible aportat per la creació d’ocupació, fet que compensarà la pèrdua de poder adquisitiu dels salaris.

Així mateix, apunta que el mercat laboral reflectirà la recuperació de l’economia, tot i que en menor mesura que el 2021 per la desaparició dels efectes de reobertura d’activitat. En concret, preveu la creació de 850.000 llocs de treball en equivalent a temps complet durant els pròxims dos anys, menys de l’estimat per a l’exercici passat.

La millora de l’ocupació es reflectirà en la taxa d’atur, que baixaria del 13% a finals del 2023, tot i que encara serà, juntament amb Grècia, una de les més altes d’Europa.

Notícies relacionades

Funcas ha rebaixat també la previsió de dèficit públic per a aquest any a causa que el 2021 va ser «molt inferior» a l’esperat. Per al 2022, preveu un dèficit del 5,7% del PIB i del 4,8% el 2023.

Respecte a l’evolució dels preus, l’IPC se situarà al 3,7% de mitjana anual el 2022 i en el 2% el 2023. Funcas indica que la inflació subjacent també convergirà cap a aquestes cotes a mesura que es generalitzin els increments de preus.