Polèmica

Espanya, Àustria, Dinamarca i Luxemburg s’alien contra l’energia nuclear ‘verda’

Ribera suma tres ministres més per formar un front comú en la reunió informal que es fa aquest divendres a Amiens

Espanya, Àustria, Dinamarca i Luxemburg s’alien contra l’energia nuclear ‘verda’

EFE / J.J. GUILLEN

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Espanya s’ha aliat amb Àustria, Dinamarca i Luxemburg en contra de la proposta de la Comissió Europea en favor de considerar l’energia nuclear i el gas com a ‘verds’. Els titulars d’Energia d’aquests països, entre els que està la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, han remès una carta en aquest sentit als vicepresidents europeus Frans Timmermans i Valdis Dombrovskis, així com als comissaris d’Energia, Kadri Simson; Serveis Financers, Mairead Guinness; i Medi Ambient, Virginijus Sinkivicius.

Els signants, que defensaran aquesta posició que suposa oposar-se a la incorporació d’aquestes energies dins de la denominada taxonomia verda europea en el consell informal de ministres que se celebrarà aquest divendres a la ciutat francesa d’Amiens, adverteixen que la proposta suposa «un pas enrere» i un «senyal erroni als mercats financers».

A més de per la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, la carta està firmada pels seus homòlegs a Àustria, Dinamarca i Luxemburg, Leonore Gewessler, Dan Jorgensen i Claude Turmes, respectivament. Amb la missiva, en la qual els ministres dels quatre països manifesten la seva posició comuna davant la reunió, expressen al seu torn les seves «profundes preocupacions» per la proposta de Brussel·les, ja que «posa en risc» la transició energètica tant de la Unió Europa com de la resta del món.

«L’esborrany envia un senyal equivocat als mercats financers i s’arrisca seriosament a ser rebutjada pels inversors», han alertat els titulars de les carteres d’Energia i Medi Ambient. «Recalquem que el gas natural i l’energia nuclear no compleixen els requisits legals i científics plasmats en la Regulació de Taxonomia per qualificar com a activitats econòmiques sostenibles», han afegit.

Notícies relacionades

Respecte a la nuclear, els ministres han argumentant que aquesta energia té «costos extremadament elevats», així com que els residus radioactius van en contra del principi de no realitzar mal significatiu present en la taxonomia. En aquest sentit, han alertat de la falta de solucions per gestionar residus de forma efectiva i han recordat els desastres de Txernòbil i Fukushima.

També manifesten que la proposta va en contra «d’uns dels pilars de la taxonomia, que és la ciència»