Situació financera

El deute d’empreses i famílies segueix un 3,58% per sobre d’abans de la pandèmia

  • El seu pes sobre el PIB està en el 140,9%, però està baixant des del març per l’expansió de l’economia

El deute d’empreses i famílies segueix un 3,58% per sobre d’abans de la pandèmia
3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El procés de desendeutament del sector privat que va començar en l’anterior crisi després de l’esclat de la bombolla immobiliària es va interrompre de manera abrupta amb l’arribada de la pandèmia, però la situació financera d’empreses i famílies segueix molt lluny dels excessos acumulats llavors. El deute de llars i companyies no financeres va tancar el setembre passat en els 1,657 bilions d’euros, cosa que suposa un increment de 57.394 milions i un 3,58% respecte al mínim del març del 2020. El seu pes sobre el PIB ha augmentat, així, del 129,6% al 140,9%, però segueix molt lluny del màxim del 205% de juny del 2010, segons ha informat aquest dimarts el Banc d’Espanya.

Cal tenir en compte, a més, que l’activitat econòmica no ha recuperat encara el seu nivell prepandèmia i s’estima que s’expandirà més d’un 5% aquest any. El deute del sector privat, així mateix, dona senyals d’haver-se estabilitzat en els últims trimestres després del salt que va fer en el segon del 2020 amb l’arribada del coronavirus (el setembre passat va baixar en 18.300 milions i un 1% respecte a juliol, si bé aquests descensos són habituals en els trimestres d’estiu). Dels dos fenòmens paral·lels es pot concloure que, tret de sorpreses, el pes del deute privat sobre el PIB anirà previsiblement a la baixa a curt termini, com ho està fent des del març de l’any passat.

D’altra banda, el deute del sector públic es va situar el setembre en 1,432 bilions d’euros, un 10,9% per sobre del nivell de març del 2020, així que el seu pes sobre el PIB ha pujat del 110,3 al 121,8%. Aquesta estadística, publicada el novembre passat, està calculada segons el procediment de dèficit excessiu de la Unió Europea i no és exactament igual que la utilitzada per estimar el deute privat, però permet oferir com a referència que la suma dels dos deutes rondava el 260% del PIB al setembre, un indicador clau sobre la vulnerabilitat de l’economia espanyola a futures pujades de tipus, que de moment el Banc Central Europeu (BCE) ha descartat per a aquest exercici.

Endeutament empresarial

L’increment de l’endeutament privat ha sigut principalment empresarial. Davant l’aturada de l’activitat que va suposar el confinament i l’absoluta incertesa sobre l’evolució de la pandèmia, les companyies van fer provisió de liquiditat després de l’arribada del coronavirus, avalades entre altres mesures pels crèdits bancaris amb aval públic de l’ICO. El seu endeutament, així, està en 953.500 milions, 58.613 milions i un 6,5% per sobre del març del 2020, i el seu pes en el PIB s’ha incrementat del 72,5% al 81,1%. Un consum que no ha acabat d’enlairar-se fa que les famílies, en canvi, deguin una mica menys que abans de la covid: 703.595 milions, 1.220 milions i un 0,17% menys. La caiguda de l’economia, amb tot, ha portat que el seu deute respecte al PIB continuï sent més alt que llavors: 59,8% a 57,1%.

Notícies relacionades

Entre el setembre del 2020 i el del 2021, les empreses i les llars van captar 29.200 milions de finançament nou, equivalent a un 2,5% del PIB (un 2% les companyies i un 0,5% les famílies). A l’altre costat del seu balanç, els seus actius van ascendir a 2,462 bilions d’euros, un 5,8% superior al d’un any abans, amb un pes sobre el PIB del 209,4%. L’increment es va deure a l’adquisició neta d’actius per valor de 67.400 bilions (sobretot dipòsits i, en menor mesura, participacions en fons d’inversió) i a la revalorització dels seus actius (en 68.500 milions) gràcies a les alces registrades per la borsa i altres mercats.

Les famílies concentren els seus actius en efectiu i dipòsits (el 41% del total), participacions en el capital d’empreses (24%), assegurances i fons de pensions (16%) i participacions en fons d’inversió (16%). Aquest últim va ser l’únic component que va augmentar el seu pes en els actius de les llars, mentre que el d’assegurances i fons de pensions va baixar un 0,7% després de la reducció de la deducció fiscal a les aportacions als productes d’estalvi per a la jubilació aprovada pel Govern. La riquesa financera neta de les llars (actius menys passius) es va situar en 1,97 bilions d’euros al setembre, un 8% més que un any abans i un 144,3% del PIB.