Finançament

El Tresor descarta una penalització extra al deute espanyol el 2022

  • Espanya ha d’emetre aquest any 237.498 milions d’euros de deute brut, el 10% menys que el 2021

  • L’Estat es va finançar a un tipus mitjà negatiu el 2021, per primera vegada en la història

El Tresor descarta una penalització extra al deute espanyol el 2022

EFE / Zipi

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Tresor espanyol va disfrutar el 2021 d’«un favorable accés als mercats financers» i el Govern espera que aquesta tendència es mantingui el 2022 malgrat la progressiva retirada d’estímuls monetaris que han emprès els bancs centrals en general, i el Banc Central Europeu (BCE) en particular.

La prima de risc del deute espanyol (diferència entre el tipus d’interès del bo espanyol a 10 anys i l’alemany) es va mantenir el 2021 entre els 60 i els 70 punts bàsics, «en línia amb els nivells prepandèmia», i, segons el secretari general del Tresor i Finançament Internacional, Carlos Cuerpo, s’esperen nivells similars per al 2022 malgrat el procés de normalització de la política monetària en la zona euro.

«Creiem que l’acció presa per part del BCE per a la progressiva normalització de la política monetària ja està bastant descomptada pels mercats. Esperem que el procés no suposi canvis quant a la fragmentació dins de la zona euro i confiem en un 2022 en línia amb el 2021, sense sobresalts», va explicar Cuerpo aquest dilluns durant la presentació de l’estratègia de finançament de l’Estat per a aquest any. És a dir, el Govern no espera que Espanya pateixi aquest any una penalització més gran en els costos del deute públic com a conseqüència del gir dels bancs centrals forçat pel repunt de la inflació.

Estratègia per al 2022

«El 2022 continuarà la tendència a la baixa del cost mitjà del conjunt del deute, fins i tot en un escenari de normalització de la política monetària, reforçant la sostenibilitat a mitjà i llarg termini», segons el Ministeri d’Economia. Segons les dades presentades per Cuerpo, l’Estat haurà de demanar aquest any als mercats un total de 237.498 milions d’euros de deute brut, el 10% menys que el 2021. En aquesta xifra s’inclouen les emissions per refinançar títols que venceran aquest any (la major part) i nou deute per un total de 75.000 milions d’euros (deute net), pràcticament la mateixa quantitat que el 2021 (75.138 milions).

Per al finançament de la despesa pública el 2022 l’Estat comptarà, a més, amb 20.225 milions provinents del Fons de Recuperació Next Generation EU, segons els desemborsaments programats per a aquest any. Si a més, el Govern avança en un nou ‘minipla’ de Recuperació per sol·licitar a la Unió Europea préstecs per 70.000 milions amb càrrec al Next Generation, les quantitats s’incorporaran a l’estratègia de finançament del Tresor, segons va explicar Carlos Cuerpo.

En sentit contrari, el 2022 comença l’amortització del préstec del Mecanisme Europeu d’Estabilitat (MEDE) acordat el 2012 per al rescat bancari. Dels 41.333 milions d’euros inicials, Espanya ha amortitzat ja anticipadament 17.612 milions. Està previst que els 23.72 milions restants s’amortitzin en sis desemborsaments anuals entre el 2022 i el 2027.

Balanç del 2021

De moment, el Tresor va tancar un 2021 amb unes condicions molt avantatjoses per al deute públic. «Per primera vegada el cost net mitjà a l’any ha sigut negatiu», del -0,04%, va celebrar Cuerpo. És a dir, en mitjana els inversors van pagar interessos al Tresor per comprar deute públic espanyol, en lloc que l’Estat hagués de pagar-los a ells per animar-los a comprar-la. El 60% del deute emès el 2021 es va fer a tipus d’interès negatiu i tot i que el Tresor va haver d’oferir una remuneració pel 40% restant, la mitjana va resultar del -0,04%.

Notícies relacionades

Les favorables condicions d’accés als mercats financers, unides a la bona evolució dels ingressos tributaris i a la recepció de l’avançament i el primer desemborsament dels fons del programa Next Generation EU, van permetre reduir en 25.000 milions el volum de finançament captat el 2021. D’aquesta forma, el Tresor Públic va completar el seu programa de finançament l’any passat amb una emissió neta de 75.138 milions d’euros i una emissió bruta de 264.312 milions d’euros, un 25% per sota del previst a l’inici de l’any.

«Hem aprofitat les favorables condicions per anar minimitzant riscos futurs i per preparar-nos davant el possible enduriment de les condicions», va explicar el responsable del Tresor. Així, l’estratègia aplicada va permetre allargar a vuit anys la vida mitjana del deute públic en circulació i rebaixar a l’1,65% el tipus d’interès de l’estoc. L’any passat el Tresor va desemborsar 1.281 milions d’euros menys d’interessos que el 2020, reduint-se la càrrega d’interessos a l’1,95% del PIB. Malgrat les elevades necessitats de finançament derivades de la resposta a la pandèmia, el Tresor va mantenir la confiança dels inversors internacionals, que ostenten entorn d’un 44% del deute espanyol.