Sisena onada

Les baixes laborals per òmicron es van triplicar a les portes de Nadal

  • La durada de les incapacitats temporals de treballadors és quatre vegades més curta que a l’inici de la pandèmia

Les baixes laborals per òmicron es van triplicar a les portes de Nadal
1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els treballadors que van causar baixa per incapacitat temporal es van triplicar durant les tres primeres setmanes de desembre, just a les portes de les festes de Nadal. Segons les dades recopilades per la Seguretat Social, un total de 240.011 empleats van haver de cessar la seva activitat i confinar-se previ permís mèdic entre l’1 i el 23 de desembre. La dada a final de mes, no obstant, pot ser més gran a causa del fort auge de la variant òmicron i l’augment d’interacció social durant les festes nadalenques. De moment, les dades oficials mostren que aquesta soca està provocant baixes de més curta durada, influïda aquesta per l’alta cobertura de la vacunació entre la població adulta i la menor letalitat, segons detecten els científics, d’òmicron.

Notícies relacionades

La sisena onada està deixant un repunt substancial de les baixes per incapacitat temporal de treballadors, però els números d’aquesta variant estan –de moment– substancialment per sota d’onades anteriors. Per exemple, durant la cinquena onada experimentada aquest estiu es va arribar a un pic de 402.203 baixes per IT al juliol. O durant la quarta, a l’hivern, es va registrar un màxim de 636.260 baixes al gener. De moment, a expenses que la Seguretat Social tingui les dades a mes complet i sempre que l’escalada de contagis no continuï i s’agreugi durant el gener, el mercat laboral està patint menor absentisme durant aquesta onada que en les precedents.

Les dades oficials d’absència justificada de treballadors també revelen que les absències esmentades són actualment més curtes. I és que els processos de baixa iniciats al desembre van durar de mitjana 9,96 dies, mentre que els de novembre van ser de 12,6 dies. La durada ha anat escurçant-se progressivament i de manera més o menys lineal durant l’avenç de la pandèmia. Per exemple, el gener del 2021 una baixa durava 18,8 dies, el juliol del 2020 un total de 19,2 dies i el març del 2020, just a l’inici, 39,9 dies.